Novosti

Politika

Što ste čitali u 2021. godini

Uz želje za sve najbolje u 2022. godini donosimo pregled najčitanijih tekstova novinarki i novinara Novosti

Large novosti logo

Na kraju godine želimo vas podsjetiti na neke od najčitanijih tekstova naših novinarki i novinara objavljenih u 2021. godini.

Krećemo s onim koji vas je najviše zanimao – člankom koji je Boris Dežulović počeo ovim riječima: "Jebo vas turizam. To je po prilici sve što imam reći na tu temu, ali kako su mi ovi iz redakcije objasnili da ne može kolumna od tri riječi, ispalo je da moram objasniti" i kakav već jest objasnio je sve u kolumni pod – predvidljivo – naslovom "Jebo vas turizam".

Dežulović je i inače naš najčitaniji autor. Sjajna je bila njegova kolumna koju je objavio povodom smrti Đorđa Balaševića o svom iskustvu s tim novosadskim kantautorom čije su pjesme obilježile naše živote. Pročitajte "Popravljamo uspomene" još jednom. Ne sumnjamo da već jeste. "Ne znam da li se na drvenu tablu pod pultom radnje moglo kraće i preciznije napisati ono što je radio Đorđe Balašević. Pa ako ti pozlaćeni džepni satovi ponekad i nisu bili bog zna kakve vrijednosti, ne mari: to ionako nisu bile njegove pjesme, nego naše. Svatko je imao jednu svoju. A svaka zajednička i svačija. Naposletku, mi smo navek znali da je stari sajdžija samo svirac i gospon propalica obična".

Istraživački novinar Hrvoje Šimičević uvijek nam donese neku priču. U ovoj nas je podsjetio na ono što je rekao novoizabrani američki predsjednik Joe Biden o Franji Tuđmanu. Dovoljan je podnaslov: "'Mislim, taj tip ne spada među pozitivce. Imao sam priliku to njemu osobno reći. Činjenica je da je on prepreka, a ne pozitivna sila u ovom trenutku', govorio je Joe Biden o Franji Tuđmanu na senatskom saslušanju 1997. U drugim prigodama Tuđmana i Miloševića nazivao je 'razbojnicima' i 'gramzivim moćnicima'", mada je - priznajte - teško odoljeti pa ostatak možete pročitati ovdje.

Vrlo visoko po čitanosti našao se intervju Gorana Borkovića s našim suradnikom Đorđem Ličinom. Nisu razgovarali o Stogodnjaku, nego o "Banijskom rječniku" koji je Ličina složio. "U svojih sedamdeset i nešto godina života nikad i ni od koga nisam čuo da ovaj kraj naziva Banovinom. Uvijek je to bila samo Banija", kazao je Ličina u intervjuu neposredno nakon potresa.

U 2021. godini pratili ste i tekstove posvećene smrti legendarne glumice Mire Furlan. Jedan od njih je "Hajka na Miru Furlan" u kojem je Hrvoje Šimičević donio pregled medijskih napada na tu glumicu početkom devedesetih. "Prednjačio je tjednik Globus, za koji su pisali Rene Bakalović, Slaven Letica, Tanja Torbarina i drugi, a sekundirali su Anja Šovagović, Zvonimir Maković, Božidar Alić i brojna poznata imena. Furlan je prvo ostala bez posla, a uskoro i bez stana, koji joj je vraćen nakon 16 godina".

Tim povodom je Dežulović napisao tekst "Helena, žena koje nije bilo" koji smo podnaslovili ovako: "Slomljena radije nego pognuta, Mira Furlan presjekla je svoj život na dva komada pa – samo mjesec-dva nakon što smo je dugim pljeskom kao Helenu ispratili s marjanske punte – zajedno sa suprugom otišla daleko i zauvijek. 'Preda mnom više ne stoje nikakve odluke koje moram donijeti. Sve su odlučili drugi', napisala je sugrađanima. Baš kao što se "'sve sa Helenom događa mimo njene volje', kako je proročanski rekla godinu dana ranije".

Rado ste čitali i ostale kolumniste, prije svih Viktora Ivančića. "Odavno nisam vidio odvratniji i vulgarniji prizor od onoga kad Tomislav Debeljak kroz prozor svog automobila dijeli novčanice od tisuću kuna onima što su se tu slučajno zatekli. Pred kamerom, dakako, tako da sretni dobitnici petparačkih hiljadarki učas postaju kulise u tajkunovu humanitarnom vodvilju", piše Ivančić u tekstu "Humanitarni krkanluk" ili Borisa Rašetu koji u tekstu "Nema džabe u Bage" analizira odnos televizijskih novinara prema političkoj eliti, a posebno one Marinka Čulića među kojima ističemo tekst o jačanju desnice uz pomoć braniteljskih udruga, podršku premijera i predsjednika države "U zdrav mozak".

S ponosom naglašavamo i tekstove Tamare Opačić "Tražili su da budem doušnik" o SOA-inom pokušaju da vrbuje iračkog migranta Omera Mahdija i onaj Jerka Bakotina koji je prvi u Hrvatskoj pisao o premlaćivanju migranata na granici u članku "Palice s granice". 

Među tekstovima našeg političkog analitičara Ivice Đikića najviše pažnje zauzeo je članak "Sud, zbunjen, normalan" o Boži Vukušiću iz Počasnog bleiburškog voda, Šeksovom prijatelju i potrčku te personi s mračnom prošlošću i njegovom pokušaju difamacije Zlate Đurđević. Nje se sjećate, zar ne? 

Od intervjua prošle godine ističe se onaj Jerka Bakotina sa zagrebačkim gradonačelnikom Tomislavom Tomaševićem pod naslovom "Nismo opcija samo srednje klase", razgovor "Fali mi Split kojeg više nema" s nekadašnjom pjevačicom Magazina Ljiljanom Nikolovskom koju su prenijeli praktički svi mediji, a napravila ga Vedrana Bibić za naš podlistak SDF-ovu "Nadu" i intervju Srećka Puliga s Catherine Samary, marksističkom ekonomistkinjom i alterglobalistkinjom.

Među tekstovima s najviše vaših ulaza na naš portal spadaju i video prilozi kojima dajemo sve više pažnje. U 2021. godini to su, na žalost, bili video s ustaškim pjesmama na reliju u Kumrovcu i marš više desetaka mladića na pravoslavni Uskrs kroz Borovo koji su pozivali na ubojstvo Srba.

Od Igora Lasića zanimalo vas je što nas čeka s novim izmjenama Zakona o radu, Dragan Grozdanić pisao je o predsjedniku Vrhovnog suda Radovanu Dobroniću, a Tena Erceg je, uz uobičajene vanjskopolitičke teme, napravila izvanredan intervju s Borisom Budenom

Tu su i nagrađivane reportaže Vladimira Jurišića koji godinama upozorava na ono što se događa na Kordunu i Baniji, kao i priče Pauline Arbutine, te Tamare Opačić koja je nedavno urednički dres zamijenila novinarskim pa neumorno obilazi teren ili Anje Kožul koja bilježi događanja u srpskoj zajednici podsjećajući i na stradanja u Drugom svjetskom ratu.

Od nove, ma sada već stare suradnice Ivane Perić ističemo temu o diskriminaciji sportskih novinarki na medijskoj sceni u odnosu na muškarce, Mirnu Jasić Gašić koja strpljivo radi uglavnom iza scene kao i Darija Mažuran Bučević te Ana Grbac s kulturnim intervjuima, i vrijedni Zoran Vitanović, Milan Cimeša, Jovan Nedić, Zoran Popović, Dragana Bošnjak, ma svi koji Novosti čine to što jesu.

I na kraju, a zapravo i na početku i u sredini, uz uredništvo (Andrea Radak, Boris Postinkov i Petar Glodić i donedavno Nikola Bajto) Novosti ne bi bilo bez Nenada Jovanovića, najvrijednijeg među nama.

Sretna i vama i nama Nova 2022. godina.

Politika

Kolačići (cookies) pomažu u korištenju ove stranice. Korištenjem pristajete na korištenje kolačića. Saznajte više