Novosti

Društvo

Podrška Dobroniću

Radovan Dobronić figurira kao časna sudska persona, posebno otkako je nakon kolektivne tužbe građana udruženih u udrugu Franak, koji su podigli kredite u švicarskom franku, 2013. nepravomoćno proglasio osam banaka krivima za nezakonito poslovanje

Large intrigator  dragan

Radovan Dobronić (foto Patrik Macek/PIXSELL)

Za predsjednika Vrhovnog suda prisegnuo je Radovan Dobronić, bivši sudac zagrebačkog Trgovačkog suda, koji je na novo mjesto izabran na prijedlog predsjednika Zorana Milanovića. Dobronić u dijelu javnosti figurira kao časna sudska persona, posebno otkako je nakon kolektivne tužbe građana udruženih u udrugu Franak, koji su podigli kredite s valutnom klauzulom u švicarskom franku, u srpnju 2013. godine nepravomoćno proglasio osam banaka krivima za nezakonito poslovanje. U postupku su kao netransparentne i ništetne proglašene odredbe o valutnoj klauzuli u francima i promjenjivim kamatnim stopama, koje je sadržavalo više od sto hiljada kredita.

Denis Smajo, nekadašnji glavni koordinator udruge Franak iza koje je desetljeće sudske bitke s bankama i vrsni poznavatelj te problematike, za Novosti kaže da je zadovoljan izborom predsjednika Vrhovnog suda, osobito jer se radi o osobi koja dobro shvaća i trenutnu situaciju oko slučaja franak.

- Ostaje nam pravno pitanje obeštećenja građana koji su konvertirali stambene kredite, za što se čeka odluka Suda Europske unije. Otprilike je 50 tisuća konvertiranih kredita. Oni koji su konvertirali svoje kredite i oni koji nisu moraju biti u istom položaju. Zato je i donesen Zakon o konverziji kojim je, između ostalog, spriječen velik broj samoubojstava, gubitaka domova i zdravlja ljudi, kao posljedice nezakonitog rada banaka. Ako vam netko ukrade pet i zakonski poslije vrati tri kune da ne propadnete, imate pravo inzistirati i na te dvije kune - kaže Smajo.

Sudeći prema praksama u vezi konvertiranih kredita u drugim zemljama, odluka bi i za Hrvatsku mogla biti pozitivna.

- Sudac Dobronić će sigurno ukazati na dosadašnju praksu Suda EU oko nekih drugih slučajeva, a to je već velika stvar za nas, kao i činjenica da na tom mjestu nije više sudac Đuro Sessa, koji je u slučaju franka imao vrlo čudne izjave u medijima - zaključuje Smajo.

Za to vrijeme građani i dalje tuže banke zbog kredita u francima, tražeći povrat preplaćenog novca. Neki od tih slučajeva nalaze se već tri godine upravo na Vrhovnom sudu koji će, kako su najavili iz udruge Franak, prioritetno o njima odlučivati.

Potražite Novosti od petka na kioscima.
Informacije o pretplati pronađite ovdje.

Društvo

Kolačići (cookies) pomažu u korištenju ove stranice. Korištenjem pristajete na korištenje kolačića. Saznajte više