Novosti

Stogodnjak

Kraljevina Jugoslavija ili Kraljevina SHS?

19. 2. – 26. 2. 1921.: Stvorio se jedan specifično jugoslavenski osjećaj, najbolje što ima kod hrvatstva, srpstva i slovenstva, kristalizirao se u novu i aktivnu dušu, koja nije nikakav artistički i prilijepljeni SHS, nego striktno jugoslavenska

Large stogodnjak

Podjela na oblasti u Kraljevini SHS (foto Wikipedia)

Kraljevina Jugoslavija ili Kraljevina SHS? To se i dalje pitaju mnogi. I novine su prepune članaka koji su za i protiv. Zagrebačke "Novosti" uz ostalo, kažu: "Nemojte se čuditi: naši se političari još uvijek predomišljaju da li da našu državu nazovu imenom Jugoslavija!.. Iskrsnulo je 'pitanje' koje nacionalno-filozofski ne postoji. Ima ljudi u ovoj zemlji, koji su prije rata dali sve svoje lične sreće za slobodu jugoslavenskog naroda…Ima cijela jedna nacija, čiji se život manifestirao u dugim borbama koje su dobile sintezu u riječi jedne slobodne i humane Jugoslavije. U toj borbi stvorio se jedan specifično jugoslavenski osjećaj, najbolje što ima kod hrvatstva, srpstva i slovenstva, kristalizirao se u novu i aktivnu dušu, koja nije nikakav artistički i prilijepljeni SHS, nego striktno jugoslavenska. Pa ko to danas hoće da krsti novog i živog čovjeka tim nespretnim imenom…? Nas divno iznenađuju polemike, koje se vode u Beogradu. Mi smo mislili da je ta stvar izvan diskusije, da je to tako prirodno da će se ova država nazvati Jugoslavija i da će se jednom za uvijek, sasvim i definitivno, odbaciti iz državnog službenog jezika ono do krajnosti otrcano SHS…"

 

Niže pravoslavno svećenstvo održalo je u Beogradu najavljeni skup o drugom svećeničkom braku kojem se inače oštro protivi episkopat. Skupu su prisustvovala 144 delegata, od kojih je pola bilo da se postigne sporazum s episkopatom, dok je druga, ona radikalnija, tražila da se, bez obzira na episkopat, svećenstvo ženi po drugi put i da ne poštuje odredbe i akte episkopata, pa čak i po cijenu raskola i izopćenja. Pošto se nije mogao postići konačni dogovor među delegatima, izglasana je rezolucija koja je zadovoljila i jednu i drugu stranu – da cjelokupno svećenstvo ostaje u svemu pri svojim ranijim rezolucijama, da se zamoli arhijerejski Sabor da o drugom svećeničkom braku ponovno raspravlja, da se izrečene osude svećenicima ponište, te da sve crkvene općine zamole da odobre postupak svećenstva u ovom pitanju.

 

U zagrebačkom policijskom zatvoru pokušala se ubiti 18-godišnja, kako pišu novine, "vrlo lijepa, stasita Ruskinja Ana Sergejevna-Karpov, rođena u Petrogradu, s boravkom u Moskvi, koja je sa svojim mužem, ruskim pukovnikom-izbjeglicom, stanovala u Samoboru. Pred nekoliko dana Sergejevna je bila uhapšena pod sumnjom da se bavi špijunažom. U zatvorskoj ćeliji je ispila tri bočice digalena, lijeka za jačanje srca. Međutim, kad se uzme u toj količini, taj lijek postaje vrlo opasan otrov. Ruskinja je bila odmah prevezena u zakladnu bolnicu gdje su je liječnici spasili u zadnji čas…"

Potražite Novosti od petka na kioscima.
Informacije o pretplati pronađite ovdje.

Kronika

Kolačići (cookies) pomažu u korištenju ove stranice. Korištenjem pristajete na korištenje kolačića. Saznajte više