Novosti

Kronika

O Пeрсидинoj умjeтнoсти

Излoжбa икoнa пoкojнe aрхитeктицe и aкaдeмскe сликaрицe Пeрсидe Жутинић oтвoрeнa je у Зaвичajнoм музejу Дaрувaр у oквиру мaнифeстaциje "Српски трaдициoнaлни oбичajи". O рaду oвe дaрувaрскe умjeтницe гoвoрилa je пoвjeсничaркa умjeтнoсти Majaнa Штoр

Large informator gazdek  %c4%86irilica

Povjesničarka umjetnosti Majana Štor

U okviru manifestacije "Srpski tradicionalni običaji" za Božić u Zavičajnom muzeju Daruvar otvorena je izložba ikona pokojne arhitektice (Arhitektonski fakultet, Zagreb) i akademske slikarice (Akademija likovne umetnosti, Beograd) Perside Žutinić. Prostor Dvorca grofa Jankovića, u kojoj je muzej smješten, bio je premalen da primi Daruvarčane koji su željeli prisustvovati ovom događaju. O ikonama i radu daruvarske umjetnice Perside Žutinić govorila je izbornica i autorica postava, povjesničarka umjetnosti Majana Štor.

- Ikona označuje sliku, lik, portret. U istočnoj Crkvi to je najčešće slika na drvu ili platnu rađena određenom tehnikom izrade. Faze rada predstavljene su ikonama koje su nastale na Persidinoj radionici 2008. godine. Osim odlasku u inozemstvo, gdje je tražila povezanost s vjerom i tradicijom, interes za izradu ikona duguje svojem radnom mjestu u Pakracu i Zavodu za zaštitu spomenika kulture u Kotoru i na Mljetu, na kojem se mogla uživo upoznati s najboljim primjerima fresaka pravoslavnog, kasnobizantskog razdoblja povijesti umjetnosti različitih manastira gdje je pronašla nadahnuće za svoj umjetnički rad - rekla je Majana Štor.

Ikone se odnose na ulogu arhetipa, lika koji se prikazuje i stila, odnosno načina njegova prikaza. Posebno su autoricu inspirirale ikone Hilandara i Ohrida te manastira u Peći, Sopoćanima, Studenice, Dečana i Miloševa. "Među njezina najvažnija djela pripada izrada narativne ikone nastala prema radu Georgiosa Klontzasa, slikara kretsko-venecijanske škole ikonopisa u poslijebizantskom razdoblju umjetnosti", dodala je Štor.

Prikazana je originalna tehnika izrade ikona te takozvani crveni ugao, molitveno mjesto u kućama vjernika istočne Crkve. U izložbu je uključen interaktivni edukacijski dio za najmlađe posjetitelje uz tablet i laptop. Svestrana Persida radila u arhitektonskim uredima, u školama kao nastavnica, u kazalištima Trešnja, Žar ptica i Lutkobus. Izlagala je u Osijeku, Sarajevu, Skopju, Daruvaru i Berlinu. Preminula je 2014. godine nakon kratke bolesti u šezdesetoj godini života. Manifestaciju su organizirali SKD Prosvjeta, Srpsko narodno vijeće, Parohija daruvarska Srpske pravoslavne crkve i Zavičajni muzej Daruvar uz pokroviteljstvo Bjelovarsko-bilogorske županije i Grada Daruvara.

Potražite Novosti od petka na kioscima.
Informacije o pretplati pronađite ovdje.

Kronika

Kolačići (cookies) pomažu u korištenju ove stranice. Korištenjem pristajete na korištenje kolačića. Saznajte više