Novosti

Književna kritika

Psihologija i fiziologija braka

Rachel Cusk, "Depandansa" (s engleskog prevela Vlatka Valentić, Vuković & Runjić, Zagreb, 2024.): Dosada najbolji roman jedne od najzanimljivijih živućih autorica

Large knji%c5%bdevna

Ženske potrebe i želje u "Depandansi" imaju širok spektar

Jedna močvara, dvije kuće, šestero žena i muškaraca, organiziranih u tri para. Tako se može sažeti novi roman britansko-kanadske spisateljice Rachel Cusk. Prvi lik je močvara, krajolik smješten unutar poplavnog područja uz obalu oceana. M piše: "Dvaput na dan more naraste iznad razine močvare i ispuni njezine rukavce i procijepe i odnese – barem ja to tako zamišljam – svaki trag njezinih misli." Pa malo dalje dodaje: "Ja močvaru doživljavam kao golema maljava prsa nekog usnulog boga ili životinje, koja pokreću duboki usporeni valovi mjesečarskog disanja."

Drugi lik su dvije kuće. Glavna i gostinjska, odnosno "depandansa", smještena malo dalje od velike kuće. Druga kuća pronađena je zajedno s jednom jedrilicom i dvije automobilske olupine tokom raščišćavanja prostranog terena. Olupine su ostavljene tako kako jesu, brodica uzdignutim pramcem okrenuta prema moru, a kućica je srušena i golim rukama ponovo sagrađena. Kada će u nju ući, mlada će gošća uskliknuti: "Pa to je koliba u šumi ravno iz hororca!"

Treći lik su šestero žena i muškaraca. Pedesetogodišnja spisateljica M i Tony, njen suprug autohtonog izgleda i podrijetla. Kći Justine i njen zaručnik iz Berlina Kurt. I kao gosti na imanju: slavni i vremešni slikar L i njegova tridesetogodišnja engleska prijateljica Brett. M i Tony, Justine i Kurt, L i Brett, šesteroglava su močvarna hidra. Heteroseksualni parovi organizirani u čvrste bračne, obiteljske, zaručničke i partnerske odnose. No tokom postpandemijskog ljeta njihovi partnerski statusi, individualni identiteti i potrebe reflektirat će se u međusobnim korelacijama. Najkraće: L će pozvati M na portretiranje ("dođi da te pregledam, obuci nešto lagano"), ona će potrčati uzduž cvjetnih gredica, osjetiti sunce na koži, kosu na ramenima, odjenuti haljinu u kojoj se udala i izletjeti iz velike kuće, upravo u trenutku kad će se Tony pojaviti na prozoru i zagrmiti "VRAĆAJ SE OVAMO!", no M će poput odbjeglog psa pobjeći u šumarak...

Ali bolje da stanemo ovdje. Ne zato da ne bismo rekli previše, nego da ne kažemo premalo. Ženske potrebe i želje u "Depandansi" imaju širok spektar i nije ih pametno ograničiti na jednu epizodu, koliko god ona bila živopisna. S jedne strane, glavno pitanje romana jest koga će L portretirati na imanju u močvari, s druge strane, što M točno želi od L. No "Depandansa" ima i dodatnih silnica i ekstra likova, uključujući "Jeffersa", kojem se M tekstom obraća, i Arthura, novog Justininog zaručnika.

U svojim romanima Cusk prati "žensku situaciju" od ranih tridesetih ("Arlington Park"), preko ranih četrdesetih (trilogija "Oris"), do ranih pedesetih i "Depandanse". Tako smo to u prijevodima čitali. U tridesetima žene su taoci muževa i djece, u četrdesetima linije fronte nisu više tako jasne – žene ponovo imaju karijeru, prvi brak je već iza njih, a djeca su već velika. S druge strane, u pedesetima, drugi brak pretvara se u vježbu za zajedničku starost, a već odrasle kćeri započinju svoj ciklus ženskih dekada.

To je trenutak u kojem zatičemo M. Sve je iza nje, toliko toga je još ispred nje, ali pitanje je gdje (u močvari? na slici?), na koji način (emotivno? duhovno? tjelesno?), s kime (Tonyjem? ili u nekim drugim kombinacijama?) i sa čime u rukama (ovim starećim tijelom?). Uglavnom, izvanredna psihološka, fiziološka, bračna i roditeljska situacija. "Depandansa" je najbolje od najboljeg. Dosad najbolji roman jedne od najzanimljivijih živućih autorica. S M smo zajedno u zenitu njenog života; moglo bi se kazati klimaksu... no to je riječ koju je u romanu za sebe rezervirao L.

Potražite Novosti od petka na kioscima.
Informacije o pretplati pronađite ovdje.

Kultura

Kolačići (cookies) pomažu u korištenju ove stranice. Korištenjem pristajete na korištenje kolačića. Saznajte više