Novosti

Filmska kritika

Jahači na druge staze

U potrazi za konjima (r: Stefan Pavlović) (2021.): Intiman poetski dokumentarac o nastanku jednog prijateljstva i snazi ljubavi

Large u potrazi za konjima

Ovogodišnje izdanje Human Rights Film Festivala ponudilo je osobito snažan dokumentarni dio programa, a u njemu posebnim je sjajem zasjao naslov "U potrazi za konjima" Stefana Pavlovića. Relativno mladi, 32-godišnji autor svoj je cjelovečernji prvijenac sam napisao, snimio, režirao, uz to ga i sumontirao te se u njemu pojavljuje kao jedan od dvojice protagonista.

Pavlović je dijete bosanskohercegovačkih roditelja koji su 1978. emigrirali u Nizozemsku, gdje je i sam rođen, a filmski se školovao u Kaliforniji i Amsterdamu. Posebno je zainteresiran za filmski tretman intimnosti, pa je tako 2016. polučio kratki film "Pearl i Werther" posvećen njegovoj bivšoj djevojci, koji je opisao kao "pogled unatrag na trenutak zaljubljivanja učinjen u trenutku njegova iščeznuća, portret ljubljene u njezinoj odsutnosti".

"U potrazi za konjima" vrlo je intiman film, svojevrsni (poetski) esej o nastanku i razvoju jednog prijateljstva kroz potragu za mogućnostima i oblicima komunikacije, za odgovarajućim (idiosinkronim) jezikom, za samorazumijevanjem i razumijevanjem drugog, kroz naposljetku naslovnu potragu za konjima koja povezuje dvije posebne osobe u autorovu životu – baku koja mu je dragocjeno obilježila djetinjstvo, i jezerskog ribara usamljenika s kojim u sadašnjici razvija osebujan prijateljski odnos.

Pavlović je došao u Bosnu i Hercegovinu kako bi posjetio baku i obnovio znanje materinjeg jezika, ali je na putu do bake upoznao sredovječnog ribara Zdravka, koji dvadesetak godina živi sam na jezerskom otoku. Film počinje kao psihoetnografska studija Zdravka i njegova ribarskog djelovanja u krupnim planovima, no kako odmiče u njegovo središte dolazi proces komunikacije autora i protagonista koji uključuje spontano, ali samosvjesno stvaranje navlastita zajedničkog jezika. Taj jezik nije samo verbalan, uključuje svu onu neverbalnu komunikaciju, ali i kameru kao sredstvo zbližavanja, pri čemu je znakovit trenutak kad Zdravko postaje snimatelj a Stefan snimani, kad zamijene pozicije što simbolički svjedoči o dosezanju međusobne ravnopravnosti.

Njihova komunikacija ima niz prepreka – od toga da su pripadnici različitih generacija (Zdravko je nekih 25 godina stariji), do vrlo konkretnih "šumova u kanalu": Zdravko je, naime, gotovo potpuno oglušio u zadnjem ratu, poslije je izgubio i jedno oko, dok Stefan slabo govori srednjojužnoslavenski, a uz to i muca, ili barem tako misli. No usprkos svemu tome komuniciraju zapravo lako, jer ih suštinski povezuje dobrota. Stefan Pavlović u filmu je nalik anđeoskom stvorenju, utjelovljenje potpune i razoružavajuće duševne nevinosti, podržane krhkom građom i nježnim licem vječnog dječaka, a iskusni Zdravko to nepogrešivo prepoznaje (i eksplicira), možda prepoznajući u Stefanu vlastitu nevinost i dobrotu kompromitirane u ratu u kojem mu je, po vlastitim riječima, a što se otkriva pred kraj filma, ubiti čovjeka bilo nevjerojatno lako.

U tim trenucima "U potrazi za konjima" postaje i antiratni iskaz par excellence, no to nije njegova bit. Suština mu leži u predočavanju višestrukog procesa komunikacije i demonstraciji oplemenjujuće snage ljubavi, ovog puta prijateljske. Osim što je izvanredno lucidno sklopljen na racionalnoj razini, pri čemu uz slikovnost i verbalizaciju koristi i ispisivanje teksta po slici te kreativan pristup titlovima (koji ne prevode na engleski samo ono što Zdravko govori, nego i neizrečene Stefanove zamjedbe), film u noćnim, pomalo nadrealnim scenama, praćenima Stefanovim voice-overom, postaje izuzetno poetičan, a par zajedničkih prizora dvojice neobičnih prijatelja doseže do emotivnosti čija je dirljivost doista nesvakidašnja. "U potrazi za konjima" jedan je od najljepših filmova viđenih zadnjih godina.

Potražite Novosti od petka na kioscima.
Informacije o pretplati pronađite ovdje.

Kultura

Kolačići (cookies) pomažu u korištenju ove stranice. Korištenjem pristajete na korištenje kolačića. Saznajte više