Novosti

Kultura

Otvoren pulski Sajam knjiga

Od petka do 28. studenoga na 27. izdanju Sa(n)jam knjige u Istri predstavit će se više od 250 nakladnika i 30 tisuća naslova, a ovogodišnji  festival knjiga i autora posvećen je nedavno preminulom bardu istarske kulture Dragi Orliću

Large colovic

Sajam je otvorio Ivan Čolović (foto Srećko Niketić/PIXSELL)

Pisac Ivan Čolović, osnivač i urednik kultne Biblioteke XX. vek koja će na pulskom Sajmu proslaviti 50 godina postojanja promocijom zbornika "Pola veka XX veka" i s kojim možete pročitati intervju u novom broju Novosti, svečano je u petak otvorio 27. izdanje Sa(n)jam knjige u Istri u kompleksu bivše tvornice Arena trikotaže u Puli, prenosi agencija Hina.

Od jučer do 28. studenoga na sajmu će se predstaviti više od 250 nakladnika i 30 tisuća naslova, a ovogodišnji desetodnevni festival knjiga i autora posvećen je nedavno preminulom pjesniku, bardu istarske kulture Dragi Orliću pa će i među prvim ovogodišnjim programima biti upravo predstavljanje njegove posthumne zbirke pjesama "Arabeska". Tema Sajma je ljubav u najširem smislu.

Ravnateljica Uprave za razvoj kulture i umjetnosti Ministarstva kulture i medija Nevena Tudor Perković istaknula je kako je ovaj sajam zapravo festival iznimnog kulturološkog značenja koji dugi niz godina njeguje jednu prijateljsku atmosferu koja je istovremeno kreativna, opuštena, duboko promišljena i koja nikada nije ograničena nekim strogim manifestacijskim granicama.

"Veseli me što je ovogodišnja tema ljubav, u vremenima kada je ona potrebna i nije je lako pronaći. Sigurna sam da će se tijekom sajma o ljubavi govoriti na najkreativniji način i da će ona biti uvijek vezana uz knjigu i književnost, naročito u ovoj godini čitanja", naglasila je Nevena Tudor Perković. 

Na svečanosti otvaranja govorili su i zamjenik istarskog župana Tulio Demetlika te pulski gradonačelnik Filip Zoričić koji su istaknuli važnost Sajma, pisane riječi, čitanja, knjige u ovim ne lakim pandemijskim vremenima.

"Tim pod vodstvom Magdalene Vodopije piše povijest organizacijom čak dva Sajma u razmaku od šest mjeseci pa je ova godina svakako najizazovnija od osnutka pulskog festivala knjige. Pula ne može živjeti kulturu bez Sajma knjige zato Grad Pula i ove godine podržava ovaj središnji književni događaj koji se svake godine očekuje s posebnim nestrpljenjem jer želimo da Pula živi knjigu dvanaest mjeseci u godini, da se djecu i mlade obrazuje te da od najranije dobi razvijaju ljubavi prema čitanju", poručio je pulski gradonačelnik Filip Zoričić dodavši da je jako ponosan na ovaj sajam te kako želi da se svi zajedno, kako je rekao, "knjigom borimo protiv moderne revolucije društvenih mreža". 

"Želim svima da puno čitaju, da kroz pisanu riječ progovaramo o slobodi u kojoj se danas svi hvale, a nije to baš tako jer sloboda izaziva i odgovornost. Maske na našim licima su puno manje važne od onih svakodnevnih maski koje ne smijemo nositi", poručio je Zoričić.    

Direktorica sajma Magdalena Vodopija otpjevala je pjesmu "Brijunski tango", prema stihovima njezina oca Boška Obradovića i glazbe Bruna Krajcara kao svojevrsni "dug" Dragi Orliću kome je ovaj Sajam posvećen. Intervju s Magdalenom Vodopijom možete pročitati ovdje.

Prodajni dio Sajma otvoren je za posjetitelje uz pridržavanje epidemioloških mjera, a programi će se održavati u prostorima bivšeg Muzeja maslinarstva, uz covid-putovnice i ograničeni broj publike.

Kultura

Kolačići (cookies) pomažu u korištenju ove stranice. Korištenjem pristajete na korištenje kolačića. Saznajte više