Novosti

Preporuke: muzika

Nove vijesti iz muzičke povijesti

Tri upravo objavljena albuma legendarnih izvođača – R.E.M.-a, Nicka Cavea i njegovih The Bad Seedsa i velikog Johna Coltranea – donose snimke rijetkih, manje poznatih ili do danas posve izgubljenih materijala

R.E.M.: New Adventures in Hi-Fi (25th Anniversary Edition) (Warner, 1996./2021.)

Nedavno se navršilo deset godina od raspada R.E.M.-a, a članovi su se samo kratko oglasili kako bi potvrdili da će tako i ostati. Za razliku od većine bendova u povijesti, raspad je bio namjeran i sporazuman, a obljetnica se poklopila s 25. godišnjicom njihovog desetog albuma “New Adventures in Hi-Fi”, ujedno i posljednjeg s bubnjarem Billom Berryjem koji je otišao zbog bolesti svega desetak mjeseci nakon njegovog objavljivanja. Preostali trio snimio je još pet albuma, no “New Adventures in Hi-Fi” obilježio je kraj jedne ere u kojoj je bend prešao put od miljenika studentske publike do jednog od najvećih rock bendova devedesetih. Stilski iznimno eklektičan, ali atmosferom ujednačen album predstavlja svojevrsnu retrospektivu njihovog dotadašnjeg djelovanja i nije čudno da su ga u vrijeme izlaska članovi benda uspoređivali s “Time Fades Away” Neila Younga, koncertnim albumom ranije neobjavljenog materijala koji se smatrao svojevrsnom reakcijom na veliki uspjeh “Harvesta”. “New Adventures in Hi-Fi” je pak studijski album nastao na turneji za prethodni album “Monster” i spontanost, ali i umor se osjete u ovim pjesmama bez obzira na slojeviti gitaristički stil Petera Bucka i netaknutu karizmu Michaela Stipea. Tom dojmu istodobnog vrhunca i zenita doprinosi i ovo deluxe izdanje upotpunjeno B-stranama, obradama i demo snimkama koje predstavljaju svestran bend koji s podjednakom lakoćom prolazi kroz surf instrumentale, balade toka svijesti i velike, atmosferične noir epike, uvijek uz dozu vrlo opipljive melankolije.

 

Nick Cave & The Bad Seeds: B-Sides & Rarities Part II (Mute, 2021.)

Nastavak box-seta iz 2005. koji je pokrio prvi dio karijere Nicka Cavea i njegovih Bad Seedsa znatno je kraći u obujmu, svega dvadesetak umjesto pedesetak pjesama. No razdoblje koje pokriva, od 2006. do 2019., bilo je transformativno, plodno i traumatično za autora koji se s godinama odmiče sve dalje od konvencija gitarske glazbe. Pošto Cave oduvijek utjelovljuje nekakav paradoks, bilo da se radi o blues punkeru, gotičkom šansonjeru, pobožnom ateistu ili slučajnom hitmakeru, i ovu kompilaciju otvara materijal iz razdoblja “Dig! Lazarus! Dig!”, njegovog zasad posljednjeg “rock” albuma. Stoga je glavni užitak slušanja ove kompilacije predstavlja postupno iskliznuće u sve apstraktnije forme kakve dominiraju recentnim ostvarenjima. Svi koji su slušali prvi box-set i prate autorovu karijeru znaju da izostanak sa službenog studijskog albuma ne znači nužno i manjak kvalitete, već prije odstupanje od zacrtanog koncepta. Kolekcija okuplja potpuno formirane pjesme, ranije objavljene kao B-strane, ali i niz skica i alternativnih verzija koje nude drugačija čitanje ranije objavljenog materijala. U oba slučaja u pitanju je precizni prikaz jedinstvenog autorskog puta tijekom posljednjih desetak godina jednog od najkonzistentnijih suvremenih kantautora.

 

John Coltrane: A Love Supreme: Live in Seattle (Impulse!, 2021.)

Album ili bolje rečeno suita “A Love Supreme” jedno je od najpoznatijih djela Johna Coltranea i jedno od najvažnijih glazbenih ostvarenja druge polovice dvadesetog stoljeća. Legendarni je saksofonist i kompozitor tijekom šezdesetih, svega nekoliko godina prije svoje prerane smrti 1967., bio toliko kreativan i posvećen svakom sljedećem projektu da je dosad ostala zabilježena samo jedna koncertna izvedba legendarne skladbe. Stoga je nedavno otkrivena izvedba iz malog kluba u Seattleu iz 1965., koja sačinjava upravo izašli “A Love Supreme: Live in Seattle”, sama po sebi senzacija. Osim arhivske vrijednosti, album ima itekakvu umjetničku vrijednost. Coltraneov kvartet koji je i snimio album proširen je Carlosom Wardom i Pharoahom Sandersom na alto i tenor saksofonima te Donaldom Garrettom na kontrabasu. Originalna hipnotička kvaliteta skladbe naglašena je pa potom i potpuno dekonstruirana upotrebom poliritmičnih tekstura i izduženih improviziranih sola zbog kojih koncertna izvedba traje dvostruko duže od polusatne studijske verzije. Snimka je, očekivano, načeta zubom vremena pa ispreplitanje puhača, perkusija i dva kontrabasa na momente prelazi u mulj, no i dalje je riječ o iznimnom dokumentu nevjerojatno energične i domišljate izvedbe već ionako nevjerojatno moćnog materijala.

Potražite Novosti od petka na kioscima.
Informacije o pretplati pronađite ovdje.

Kultura

Kolačići (cookies) pomažu u korištenju ove stranice. Korištenjem pristajete na korištenje kolačića. Saznajte više