Novosti

Društvo

Ispravak: Netočno je da je Roche stekao isključivo pravo pristupa osobnim podacima pacijenata

U okviru Projekta personalizirane medicine u onkologiji Roche će primati samo set potpuno anonimiziranih podataka koji ne otkrivaju ničiji identitet

Large natasa roche

Sa zahtjevom za objavu ispravka informacija iz članka "Korporativna onkologija" objavljenog 29. ožujka u tiskanom izdanju Novosti i 31. ožujka na portalu Novosti obratio nam se Odvjetnički ured Došen kao punomoćnik društva Roche d.o.o. iz Zagreba. Temeljem čl. 40 Zakona o medijima (NN 59/04, 84/11, 81/13, 114/22) njihov ispravak u nastavku donosimo u cijelosti:

Obraćamo Vam se povodom članka pod naslovom "Korporativna onkologija" autorice Nataše Škaričić objavljenog 29.03.2024. u tiskanom izdanju Novosti i 31.03.2024. na Portalu Novosti koji sadrži netočne informacije na štetu Rochea kao jednog od sudionika Projekta personalizirane medicine u onkologiji koji provodi Vlada Republike Hrvatske (dalje u tekstu: Projekt). Te informacije ovim putem osporavamo:

(1) Zavod za personaliziranu medicinu u KBC Zagreb (Zavod) i Nacionalni laboratorij za gensko profiliranje (Laboratorij) nisu otvoreni 13.01.2024. nego 19.03.2024. Zato se prije 19.03.2024. "obrade karcinoma" nisu provodile u "hrvatskom labosu" tj. Laboratoriju.

(2) G. Mark Davis, Generalni direktor Rochea u Hrvatskoj, nije izjavio 26.03.2024. da nije uspjelo povezivanje Hrvatske onkološke baze podataka (HOBP) sa informatičkim sustavima bilo koje hrvatske javne zdravstvene ustanove. Snimka dostupna na poveznici to dokazuje. Ovome dodajemo: Hrvatska je dobila HOBP koji je u potpunosti funkcionalan i trenutno povezan sa sedam hrvatskih onkoloških ustanova.

(3) Netočni su svi navodi kojima se tvrdi da je Roche navodno "hakirao kompletnu nacionalnu onkologiju" i temeljem Projekta "odmah dobio posao sveobuhvatnog genskog profiliranja tumora". Takva stavka nije ugovorena u korist Rochea, a Hrvatska država nema obvezu kupnje bilo kojeg Rocheovog proizvoda i usluge kao rezultat suradnje s Rocheom na Projektu.

Činjenica da se opskrba hrvatskog zdravstvenog sustava robama i uslugama namijenjenima onkološkoj skrbi vrši putem javne nabave, čiji je cilj poticanje konkurencije, izravno pobija tvrdnju da je, navodno, "danom potpisa Memoranduma o suradnji (između Vlade Republike Hrvatske i Rochea u svrhu provedbe Projekta, op. Rochea) istisnuta svaka konkurencija". Roche ostvaruje pristup tržištu javne nabave pod jednakim uvjetima kao i ostali poduzetnici, pa je vjerojatnost odabira Rochevih ponuda isključivo rezultat Rocheove sposobnosti ispunjenja definiranih natječajnih kriterija u uvjetima slobodne tržišne konkurencije.

(4) Potpuno je netočna informacija da je Projektom Roche stekao isključivo pravo pristupa osobnim podacima pacijenata. U okviru Projekta Roche će primati samo set potpuno anonimiziranih podataka koji ne otkrivaju ničiji identitet. Takav opseg razmjene podataka, koji ne isključuje eventualne druge korisnike, utvrđen je sporazumom između Rochea i Ministarstva zdravstva (koje odlučuje o svrsi i načinu obrade podataka u javnozdravstvenim registrima) i utemeljen je na stručnom mišljenju Agencije za zaštitu osobnih podataka.

Obzirom da autorica prije objave spornog teksta nije izvršila provjeru informacija o kojima piše, jasno je da se ovdje radi o slučaju objave zlonamjernih dezinformacija na štetu Rocheovog ugleda i njegove uloge u Projektu.

Snježana Došen, odvjetnica

Društvo

Kolačići (cookies) pomažu u korištenju ove stranice. Korištenjem pristajete na korištenje kolačića. Saznajte više