Novosti

Kronika

Dan romskog jezika

U Belom Manastiru obeležen Svetski dan romskog jezika: U ulici nazvanoj upravo po datumu velikog romskog praznika, otkrivena je prigodna skulptura

Large 1

Savez Roma u Republici Hrvatskoj "Kali Sara" obeležio je u Belom Manastiru jedan od najvažnijih romskih nacionalnih praznika - Svetski dan romskog jezika 5. studeni.

Ovaj datum se već jedanaestu godinu zaredom obeležava, a UNESCO ga je 2015. godine na poticaj iz Hrvatske proglasio delom svetske baštine. Povelja o romskom jeziku donesena je nakon što je saborski zastupnik iz redova nacionalnih manjina Veljko Kajtazi 2008. objavio prvi Romsko-hrvatski i hrvatsko-romski rečnik. Već sledeće godine, na prvom međunarodnom simpoziju o romskom jeziku donesena je Deklaracija o romskom jeziku koju su učesnici simpozija uputili parlamentima u svojim zemljama.

Taj romski praznik prepoznao je Hrvatski sabor odlukom od 25. maja 2012., a 2015. UNESCO ga je proglasio delom svjetske baštine, uvodeći ga na vlastitu listu međunarodnih dana. Grad Beli Manastir ove je godine bio jedan od domaćina obeležavanja Svetskog dana romskog jezika. U belomanastirskom Etnološkom centru baranjske baštine upriličena je izložba "Hiljadu godina migracija Roma". Belomanastirski gradonačelnik Tomislav Rob rekao je da se kroz projekte nastoji poboljšati njihov standard što se posebno odnosi na decu i mlade Rome. Tako je u romskom belomanastirskom naselju izgrađeno asfaltirano igralište, postavljena rasveta, a najavljuju se i drugi projekti.

U Ulici 5. studenog, nazvanoj upravo po ovom datumu, otkrivena je prigodna skulptura, delo akademskog kipara Saše Sermeka. Skulptura sadrži simbole kotača i pera čime se šalje poruka o opismenjavanju romskog naroda i težnji za očuvanjem jezika. Saborski zastupnik Veljko Kajtazi rekao je da je to istorijski trenutak za Beli Manastir jer će imenovanje jednog dela grada romskim imenom u budućnosti imati veliki i pozitivni uticaj.

Istaknuto je da Vlada kontinuirano radi na poboljšanju položaja pripadnika romske manjine, od donošenja prvog nacionalnog plana za Rome i prve nacionalne strategije 2012. godine, a sada je u pripremi i novi nacionalni plan za razdoblje od 2021. do 2027.

No još je dug put kako bi se ispravila nepravda prema Romima koji na ovim prostorima žive više od 700 godina. Uz Veljka Kajtazija, u delegaciji bili su Suzana Krčmar, predsednica Saveza Roma u Hrvatskoj "Kali Sara", Alen Tahiri, ravnatelj Ureda za ljudska prava i prava nacionalnih manjina Vlade Republike Hrvatske i Branko Petrović, predsednik Veća romske nacionalne manjine Osječko-baranjske županije.

Kronika

Kolačići (cookies) pomažu u korištenju ove stranice. Korištenjem pristajete na korištenje kolačića. Saznajte više