Novosti

Kultura

Crta, to je naš Pablo!

Hvala ti što si razbijao zidove trulih institucija umjetnosti i ustima zalijepljenima selotejpom glasno progovarao o najcrnjem zlu ovog društva, rekla je Ivana Hanaček iz BLOK-a na sahrani sisačkog umjetnika Marijana Crtalića

Large c1

(foto Nikola Čutuk/PIXSELL)

Izgubili smo vrsnog slikara, crtača, performera, video umjetnika… Gledam tvoje crteže olovkom, autoportrete. Ma kakvi Kraljevići i Becići, pogledajte Crtalića! Crta, to je naš Pablo! Gledam tvoje kolaže i mislim si, pa mi nismo imali bolju vizualnu reakciju na bijedu tranzicije i deindustrijalizacije. Vrtim po glavi tvoje performanse i kažem ti hvala što si nas učio i naučio političkoj funkciji tog medija, hvala ti što si razbijao zidove trulih institucija umjetnosti, i što si ustima zalijepljenima selotejpom tako glasno progovarao o najcrnjem zlu ovog društva. Crta, hvala ti na hrabrosti! – rekla je na Ivana Hanaček iz BLOK-a na posljednjem ispraćaju sisačkog umjetnika Marijana Crtalića, 29. oktobra, na sisačkom Groblju Viktorovac.

Kolaž, Marijan Crtalić

Kolaž/foto: Marijan Crtalić

Unatoč pandemijskim mjerama, Crtu su uz pjesme "Pale Blue Eyes" Velvet Undergrounda i "Passenger" Iggy Popa, ispratili članovi porodice te brojni prijatelji i kolege, čime su pokazali koliko je Marijan Crtalić svima značio kao čovjek i umjetnik.

- Dobri druže, veliki umjetniče, teško se opraštamo od tebe. Riječi kao da se ne daju, olovka je previše tupa, naprosto neće da do kraja izrazimo prazninu koja je ostala iza tebe. Uvijek si bio prisutan, na svakom otvorenju, dobri duh naše scene. Znati da više nisi među nama, da nas nećeš dočekati na otvorenju svoje izložbe sa širokim zubatim osmijehom i kamerom u ruci, da te nećemo slučajno sresti na cesti između dvije galerije, da nas više nikada nećeš oko ponoći da pitaš gdje smo, gdje je bolji provod, da neće biti tvojih Facebook statusa i britkih komentara društveno političke situacije, da više nećemo moći pratiti kako se junački boriš protiv nepravde i hulja, da više neće biti izvještaja o tvojim ronjenjima Kupom, o susretima s debelim, brkatim somovima i drugim fluorescentnim bićima s dna, čini nas nijemima – podsjetila je Ivana Hanaček i upitala:

"Ima li umjetnika koji je više volio svoj rodni grad i ima li grada u kojem su hulje na vlasti radile više problema svojem sinu od onoga što su činili Crti?" I odgovorila: "Crta, to im nećemo oprostiti".

- Dobri čovječe, Crta, koji si koračao po ovoj planeti uzdignute glave, umjesto posljednjeg pozdrava radije slijedi obećanje da ćemo nastaviti tvojim putem. Veliko ti hvala na svoj velikoj muci koju si imao da nam taj put osvijetliš – zaključila je Ivana Hanaček.

Kultura

Kolačići (cookies) pomažu u korištenju ove stranice. Korištenjem pristajete na korištenje kolačića. Saznajte više