Novosti

Kultura

Zoran Hamović: Uporni smo oko festivala

Drugo izdanje beogradske manifestacije "Knjiga na trgu" bi trebalo da bude održano od 11. do 13. juna. Dogovaranje se nastavlja i očekujemo efikasniju komunikaciju i poštovanje procedure, kaže predsjednik Udruženja profesionalnih izdavača Srbije

Large internacionala  mini

Drugo izdanje beogradske manifestacije "Knjiga na trgu" otkazano je samo tri dana prije najavljenog početka, premda ste na vrijeme započeli pregovore s nadležnim institucijama i ispoštovali proceduru. Jeste li zadovoljni objašnjenjem koje ste dobili od gradskog Sekretarijata za kulturu?

Ko hoće – ima rešenje, ko neće – ima opravdanje. Nije stvar u tome jesam li zadovoljan objašnjenjem ili ne, već procenom ima li dobre volje ili ne. I kada je nema, lekovita je naša upornost. Nadam se da iz objašnjenja koje smo dobili možemo računati na efikasniju reakciju i pomeranje datuma, a ne na otkazivanje jedne zanimljive i perspektivne manifestacije. Uzgred, planirali smo da uvrstimo i regionalne izdavače od sledeće godine i povećamo obim i programski značaj ovog jedinstvenog beogradskog festivala knjige na otvorenom.

S obzirom na to da se UPIS okrenuo planovima da se manifestacija pomakne, odnosno održi sredinom juna, morate li iznova pokrenuti cijelu proceduru ili su i u Sekretarijatu za kulturu svjesni pogreške, pa se pregovori samo nastavljaju?

Manifestacija bi trebalo da bude održana od 11. do 13. juna. Dogovaranje se nastavlja i očekujemo efikasniju komunikaciju i poštovanje procedure. Treba imati u vidu da su za organizaciju ovakvih manifestacija odgovorna dva sekretarijata, onaj za kulturu i onaj za poslove odbrane, vanrednih situacija, komunikacije i koordinaciju odnosa s građanima, i da je potrebna motivisanost i delotvornost svih učesnika.

Izjavili ste da nemate potrebu za zaoštravanjem sukoba, ali jeste li u UPIS-u ipak do stanovite mjere demoralizirani odnosom nadležnih iz gradske uprave prema izdavačima?

Nemamo potrebu za podizanjem tenzija, već za poštovanjem pravila ponašanja u ime ciljeva od javnog značaja, koji nesumnjivo nadilaze interese obeju strana. Nismo demoralisani. Naše udruženje nije lišeno ovakvih iskustava, koja su neretko plod političke diskvalifikacije. Mi smo angažovani izdavači i zalažemo se za izgradnju i očuvanje vrednosti koje nisu bliske akterima aktuelne vlasti. Stoga ne doživljavamo svaki napad, nebrigu ili administrativno zanemarivanje kao provokaciju i potrebu za uzvratnom reakcijom, već kao izazov u kome ćemo uvek pokazati smisao svog postojanja i superiornost društvene pozicije.

Potražite Novosti od petka na kioscima.
Informacije o pretplati pronađite ovdje.

Kultura

Kolačići (cookies) pomažu u korištenju ove stranice. Korištenjem pristajete na korištenje kolačića. Saznajte više