Novosti

Društvo

Tulipani i karanfili

Radnice Orljave osmoga marta u Banskim dvorima su ugostili premijer Andrej Plenković i ministar Branko Bačić. Uz tulipane na stolu, kao kontrast martovskim karanfilima, na sastanku je najavljeno kako će im otpremnine biti isplaćene u roku od dva tjedna

Large intrigator ivana

(foto Patrik Macek/PIXSELL)

Svanulo sunce marčano – drugoga je marta Vlada donijela odluku da će preuzeti potraživanja radnica Orljave. Podsjetimo, radnicama je nakon stečaja isplaćena samo minimalna otpremnina od tri plaće, iako su na iznos od osam plaća imale pravo temeljem kolektivnog ugovora koji su u tvornici izborile 2010. godine. Država je bila vlasnik Orljave koja je u stečaj gurnuta početkom ljeta 2021., a skoro dvije godine radnice su se borile da im bude isplaćeno davno zarađeno i zakonom garantirano.

Osmoga marta u Banskim su ih dvorima ugostili premijer Andrej Plenković i ministar prostornog uređenja, graditeljstva i državne imovine Branko Bačić. Uz tulipane na stolu, kao kontrast martovskim karanfilima, na sastanku je najavljeno kako će im otpremnine biti isplaćene u roku od dva tjedna. S prigodnim druženjem Vlada RH na kraju se pohvalila i na društvenim mrežama. Iz tih bi objava manje upućeni mogli pomisliti da se radi o velikodušnoj i proradničkoj premijerovoj gesti, skoro pa drugarskom osmomartovskom potezu. Na svu sreću, u eter se probio i pokoji radnički glas, da nas podsjeti na putanju kojom je postignut minimum radničkog minimuma.

"Ono što smo tražile, konačno smo i dobile. Zaslužile smo to, dvije godine smo se borile", kazala je medijima radnica Mirela Bonić, bivša sindikalna povjerenica Novog sindikata u Orljavi. Da je radosna što se to dogodilo baš na Osmi mart dodala je Mirjana Pavić, koja je u Orljavi radila trideset godina. Ne zato što je Osmi mart eto Dan žena, nego zato što je povijest tog datuma duboko vezana uz feminističku radničku borbu. Da je takav Osmi mart još uvijek živ pokazale su nam upravo radnice Orljave, koje su ga od Požege do metropole kroz čitavu godinu slavile prosvjedima i akcijama. Svojim su nas primjerom učile da nema prečaca do promjena, a na kraju puta ne stoji premijer s cvijećem. U Zagreb su bile spremne dolaziti dokle god mogu hodati, a sad je na drugim radnicama i radnicima da taj, jedini pravi hod za život, nastave.

Potražite Novosti od petka na kioscima.
Informacije o pretplati pronađite ovdje.

Društvo

Kolačići (cookies) pomažu u korištenju ove stranice. Korištenjem pristajete na korištenje kolačića. Saznajte više