Novosti

Kronika

Срби и Руси прoслaвили Свeтoг Дoситeja Испoвeдникa

Српскa прaвoслaвнa црквa, Виjeћe српскe нaциoнaлнe мaњинe Грaдa Зaгрeбa и Нaциoнaлнa зajeдницa Русa у Хрвaтскoj oбиљeжили су црквeни прaзник и oдлaзaк стaрe гoдинe пo jулиjaнскoм кaлeндaру

Srpska pravoslavna crkva, Vijeće srpske nacionalne manjine Grada Zagreba i Nacionalna zajednica Rusa u Hrvatskoj obilježili su 13. januara crkveni praznik Svetog Dositeja Ispovednika, prvog zagrebačkog mitropolita, ali i odlazak stare 2015. godine po julijanskom kalendaru.

Liturgiju je u kapeli Svetog Save na Svetom duhu u Zagrebu služio arhimandrit Danilo Ljubotina, a sasluživali jeromonah Nikon i đakon Branimir Jokić. Osim mitropolita zagrebačko-ljubljanskog Porfirija, liturgiji su prisustvovali učenici Srpske pravoslavne opšte gimnazije u čijem se krugu nalazi kapela, kao i brojni vjernici, među kojima i članovi VSNM-a Zagreba čiji je Sv. Dositej dan i krsna slava.

U svom obraćanju prisutnima arhimandrit Danilo govorio je o formiranju zagrebačke eparhije iz delova slavonske i gornjokarlovačke, dolasku u Zagreb mitropolita Dositeja Vasića sredinom 30-ih, kao i njegovom radu na uspostavljanju organa eparhije, uključujući formiranje ženskog manastira Sv. Petke i osposobljavanju pravoslavnih monahinja za rad u bolnicama.

- Mitropolit Dositej je veliku pažnju posvećivao brojnim ruskim emigrantima koji su u to vrijeme živjeli u Zagrebu i koji su uz njegovu podršku uspjeli organizirati vjerski, kulturni i politički život te stvoriti niz socijalnih organizacija i ustanova koje su pratile i pomagale učenike, studente i potrebite - naglasio je arhimandrit.

Arhimandrit Danilo govorio je i o Dositejevom stradanju za vrijeme ustaškog režima, kada je hapšen, mučen u zatvoru i u bolnici Sestara milosrdnica, a potom uz zalaganje pojedinih diplomata prebačen u Beograd gdje je umro u manastiru Vavedenje.

Nakon liturgije je u svečanoj sali gimnazije održan program u kojem su predstavnici ruske manjine čitali zapise o bivstvovanju Rusa u Zagrebu. U ime ruske zajednice prisutnima su se obratile predsjednica Jana Pešić i istaknuta aktivistkinja Natalija Vidmarović. Članovi i članice zajednice, okupljeni u grupi ‘Rjabinuška’, prikazali su djelić bogatog ruskog muzičkog stvaralaštva, pjevajući duhovne i tradicionalne narodne pjesme, praćene svirkom solista na harmonici, flauti i violončelu. U publici su bili diplomatski predstavnici Rusije, Srbije, i Grčke, članovi VSNM-a na čelu sa zamjenicom predsjednika Slađanom Čanković i čelni ljudi više srpskih i ruskih udruženja.

Kronika

Kolačići (cookies) pomažu u korištenju ove stranice. Korištenjem pristajete na korištenje kolačića. Saznajte više