Novosti

Društvo

Šarenilo Rusije u "Prosvjeti"

Povezali smo kulturu i tradiciju preko 190 nacionalnosti u Ruskoj federaciji, rekla je Svjetlana Bilota u prostorijama "Prosvjete" u Zagrebu gdje je održan susret pripadnica i pripadnika ruske nacionalne manjine u Hrvatskoj

Large rusi 16

Pjevačka grupa Prosvjete i gošće (foto Nenad Jovanović)

U prostorijama Prosvjete u Zagrebu održan je susret pripadnica i pripadnika ruske nacionalne manjine u Hrvatskoj. Tom je prilikom okupljene razveselila revija narodnih nošnji višenacionalne Rusije koju je osmislila modna kreatorica Elena Dumančić iz Osijeka kao dio projekta "Kulturna raznolikost je naše bogatstvo". Prikazivanju 13 narodnih nošnji iz svih krajeva Rusije prethodio je nastup muške pjevačke grupe koja djeluje pri zagrebačkom pododboru "Prosvjete".

- Ovo je bio skup naše koordinacije u kojoj su predstavnice udruga došle iz svih krajeva Hrvatske – iz Splita, Rijeke, Pule, Osijeka, Međimurja i Zagreba. Mogu reći da smo jako zadovoljni politikom koju provodi Hrvatska zato što sve nacionalne manjine imaju pravo na očuvanje kulturna autonomije - rekla nam je Tatjana Mikolaj, predsjednica udruge Kalinka.

- Projekt podržavamo i zato što je Ruska Federacija mnogonacionalna država u kojoj živi 190 etničkih grupa s velikim brojem regija u kojima se njeguju običaji, kultura i tradicija nacionalnosti koje tamo žive i imaju priliku i da, uz ruski, koriste svoje jezike - rekla je Mikolaj.

Predsjednik Savjeta za nacionalne manjine RH Tibor Varga pohvalio je aktivnosti ruskih udruga koje svake godine imaju sve bolje programe.

- One predstavljaju tradiciju koju su donijele iz svoje zemlje prije dosta godina i ruska manjina jedna je u niski bisera naših manjina. A kad se ide iz srca i duše, to će svi prepoznati - rekao je Varga i najavio povećanje od 25 posto sredstava za programa kulturne autonomije.

- Među ruskim udrugama napravili smo projekt koji bi povezao sve nas u spletu kulture i tradicije preko 190 nacionalnosti u Ruskoj Federaciji – rekla je Svjetlana Bilota. Uslijedilo je šarenilo nošnji Karelije, kozačkih krajeva, Čečenije, Dagestana, pa sve do Jakutije i Burjatije.

- Kreiranjem nošnji počela sam se baviti prije tri godine. Žene i djevojke iz različitih regija pitala sam za detalje njihovih nošnji, nastojeći da iz ovdašnjih materijala nađem što sličniji uzorak. S vremenom sam imala sve više nošnji - rekla je Elena Dumančić.

Potražite Novosti od petka na kioscima.
Informacije o pretplati pronađite ovdje.

Društvo

Kolačići (cookies) pomažu u korištenju ove stranice. Korištenjem pristajete na korištenje kolačića. Saznajte više