Novosti

Društvo

Protivljenje ratu kao zločin

Zbog protivljenja agresiji na Ukrajinu uhapšen je Boris Kagarlicki, poznati ruski marksistički sociolog i sugovornik Novosti. Opozicionaru Vladimiru Kara-Murzi potvrđena je 25-godišnja zatvorska kazna. Sve više jača represija antiratnih glasova

Large internacionala kagarlicki1

Boris Kagarlicki (foto Open University)

Najpoznatiji ruski marksistički intelektualac, sociolog Boris Kagarlicki uhapšen je 25. srpnja. Ravnatelja moskovskog Instituta za proučavanje globalizacije i društvenih pokreta te profesora ugledne Više škole ekonomskih i društvenih znanosti u Moskvi je FSB optužio za "opravdavanje terorizma", i to zato što je u listopadu 2022. objavio komentar u kojem je ukrajinske napade na krimski most proglasio "razumljivim s vojne točke gledišta".

Autor dvadesetak knjiga, među kojima su "Zbogom perestrojko: Sovjetska kronika", "Rusija pod Jeljcinom i Putinom: neoliberalna autokracija", "Imperij periferije: Rusija i svjetski sistem", "Rusija, Ukrajina i suvremeni imperijalizam", 64-godišnji Kagarlicki je u vrijeme Sovjetskog Saveza kritizirao sustav slijeva i proveo je više od godinu dana u zatvoru.

Interesantno, podržavao je rusku aneksiju Krima i pobunu u Donbasu podignutu 2014. godine uz oružanu rusku intervenciju, smatrajući da je istočna Ukrajina postala razdjelnica zapadnog imperijalizma i periferije i nadajući se da je moguća transformacija Putinovog režima.

Narednih godina uvjerio se u neodrživost te pozicije. Tokom 2020. podržavao je prosvjede protiv Lukašenka u Bjelorusiji te proteste potpore ruskom opozicionaru Alekseju Navaljnom. Odmah nakon početka otvorene ruske agresije u veljači 2022. zauzeo je odlučno proukrajinski stav. "Žrtva može biti loša osoba, ali još uvijek je žrtva. Poljska je 1930-ih bila vrlo reakcionarna država, ali kada ju je Njemačka napala bila je žrtva agresije i imala je svako pravo na podršku i simpatije u odbijanju napada".

Režim ga je potom proglasio "stranim agentom", šaljući mu poruku da je vrijeme da napusti zemlju, no Kagarlicki je odlučio ostati u Rusiji. Na YouTube kanalu Rabkor, koji ima preko sto tisuća pretplatnika, učestalo je istupao protiv agresije na Ukrajinu obraćajući se prije svega ruskoj ljevici.

Nakon hapšenja Kagarlicki je odveden u Siktivar, glavni grad autonomne Republike Komi smještene zapadno od Urala. Suđenje će se tamo održati vjerojatno zato da bi se otežalo održavanje demonstracija. Prema izvještajima određen mu je dvomjesečni pritvor, a prijeti mu sedmogodišnja zatvorska kazna. Lijeve organizacije i mediji diljem svijeta pozvali su na solidarnost s tim međunarodno poznatim intelektualcem.

Kagarlicki je prevođen i u Hrvatskoj, a više je puta bio sugovornik Novosti. Ne ustručavajući se oštro kritizirati antiruski nacionalizam ukrajinskih vlasti, u intervjuu koji smo objavili u siječnju ove godine Kagarlicki je istaknuo kako "samo ako se pozivamo na totalno povlačenje ruskih trupa s teritorija okupiranih nakon februara 2014. antiratni stav ima smisla". Dodao je i kako bi Putinov poraz u Ukrajini donio i kraj režima te mogao otvoriti vrata demokratizaciji same Rusije.

Vladimir Kara-Murza (Foto: Maxim Shemetov/Reuters)

Vladimir Kara-Murza (Foto: Maxim Shemetov/Reuters)

Hapšenje Kagarlickog samo je posljednji korak u sve jačoj kampanji represije. Ovog ponedjeljka, 31. srpnja sud u Moskvi odbacio je žalbu opozicijskog aktivista i novinara Vladimira Kara-Murze, koji je zbog protivljenja agresiji na Ukrajinu u travnju osuđen na dvadesetpetogodišnju zatvorsku kaznu.

Inače, ruski opozicionari okupljeni oko Kara-Murze u svibnju 2021. održali su sastanak u Beogradu. Aktivist je izjavio da su neprestano bili prisluškivani i da je tadašnji šef srbijanske policije Aleksandar Vulin o svemu detaljno izvijestio tajnika ruskog Vijeća sigurnosti Nikolaja Patruševa, što je doprinijelo njihovom progonu.

Prema podacima organizacije OVD-info, do ovog svibnja u Rusiji je zbog protivljenja ratu uhapšeno barem 19.718 građana, od čega je protiv njih 584 pokrenut kazneni postupak. Ugledna organizacija Memorial navodi da se u zatvorima trenutačno nalazi 558 političkih zatvorenika.

Režim je proizveo atmosferu poticanja denuncijacija, pa tako vjernici prijavljuju svećenike, učenici nastavnike, susjedi susjede, a radnici kolege koji se protive ratu, pisao je nedavno američki Washington Post. O kriminalnoj prirodi ruskog režima govori i činjenica da je – dok zatvara protivnike rata – Putin amnestirao šefa grupe Wagner, Jevgenija Prigožina, u čijoj je pobuni krajem lipnja ubijen niz ruskih vojnika.

Potražite Novosti od petka na kioscima.
Informacije o pretplati pronađite ovdje.

Društvo

Kolačići (cookies) pomažu u korištenju ove stranice. Korištenjem pristajete na korištenje kolačića. Saznajte više