Novosti

Kratko & jasno

Ilja Zernov: Odlučan da desničari odgovaraju

Krajem marta 2023. napustio sam Srbiju, ali nisam zaboravio za slučaj prijetnji i napada na Novom Beogradu kad su me napali desničari, udarili me po glavi, prijetili nožem i bokserima. Podnio sam žalbu, a inicirao sam i sopstvenu istragu, kaže ruski antiratni aktivist

Large internaconala  mini

(foto Facebook)

Ovog januara ste u Beogradu bili napadnuti dok ste probali da prekrečite grafite mržnje "Smrt Ukrajini", kao i znak Wagnera. Objavljeno je da je među napadačima bio i lider organizacije Srpska desnica, Miša Vacić. Šta se tačno desilo?

Rusiju sam napustio nakon policijskih prijetnji zbog mojih antiratnih stavova i objava protiv agresije na Ukrajinu. Emigrirao sam u Srbiju, a krajem ljeta 2022. aplicirao sam za humanitarnu vizu za Njemačku. Odobrena je poslije više od sedam mjeseci. Krajem marta 2023. napustio sam Srbiju, ali nisam zaboravio za slučaj prijetnji i napada na Novom Beogradu 29. januara kad su me napali desničari, udarili me po glavi, prijetili nožem i bokserima. Podnio sam žalbu, a inicirao sam i sopstvenu istragu identificirajući trojicu od pet napadača.

U Njemačku vam je stigao poziv da dođete na svjedočenje, što na kraju ipak niste uspjeli? Što se točno desilo na beogradskom aerodromu?

Krajem septembra obavijestili su me da je stiglo pismo iz suda, ali takvo pismo može se primiti samo osobno. Trebao sam svjedočiti kod tužiteljstva. Otputovao sam za Srbiju u potrazi za pravdom. Nisam ni pretpostavio da mi neće dozvoliti da uđem u zemlju. Policajka na granici htjela je da mi udari pečat, ali se zagledala u monitor i pozvala kolegu, a moje dokumente ponijela sa sobom. Rekli su mi da imam "problema". Kad sam pitao zašto mi nije dozvoljeno da uđem, odgovorili su: "Znaš ti". Odvjetnik mi je rekao da bi morali da mi dozvole ulazak, jer je razlog mog dolaska zvaničan. Nakon nekoliko sati donijeli su mi dokument o odbijanju ulaska. Nisu dozvolili ni da ga pročitam, a tražili su da ga potpišem odmah.

Morali ste se vratiti, prvo u Beč, a onda i u Leipzig u kojem živite. Hoćete li nastaviti sa procesom?

Odvjetnik mi se više nije javljao na pozive, a policajac mi je donio kartu za put. Izgledalo je da je bio spreman da učini sve što je u njegovoj mogućnosti da me ukrca. Upozorili su me i da postoji mogućnost deportacije u Rusiju. Bilo je jasno da bi se, ako odbijem ulazak u avion, situacija mogla drastično pogoršati. Pristao sam da odem na taj let na koji sam se ukrcao kao posljednji putnik, a moji dokumenti su predani osoblju leta. Ova bespravna odluka mora biti oborena. Ja sam i dalje odlučan da to sprovedem do kraja kao i da desničari koji su me napali odgovaraju.

Potražite Novosti od petka na kioscima.
Informacije o pretplati pronađite ovdje.

Društvo

Kolačići (cookies) pomažu u korištenju ove stranice. Korištenjem pristajete na korištenje kolačića. Saznajte više