Novosti

Društvo

Planiranje Utøye u Hrvatskoj

Istražitelji su navodno utvrdili postojanje rizika skorog terorističkog napada u Hrvatskoj. Iz belgijskog tužilaštva novinaru Guyu Van Vlierdenu neslužbeno je rečeno da je u Hrvatskoj reakcija na terorističku prijetnju bila najhitnija. Dok je u većini zemalja zahvaćenih operacijom dio uhićenih pušten da se brane sa slobode, oba hrvatska maloljetnika zadržana su u pritvoru

Large ivica druzak ilustracija   crime scene

Ilustracija: Ivica Družak/FINALIZACIJA

Prošlotjedna međunarodna akcija uhićenja ekstremnih desničara u pet evropskih država navodno je pokrenuta zato što su istražitelji utvrdili postojanje rizika skorog terorističkog napada u Hrvatskoj. Radi se o informaciji koju je prije nekoliko dana objavio Het Laatste Nieuws, najtiražniji list u Belgiji, zemlji u kojoj je inicirana cijela priča. Autor teksta Guy Van Vlierden, inače specijaliziran za teme o terorizmu, izjavio je u dopisivanju s Novostima da ta informacija nije spominjana u službenoj komunikaciji belgijskog tužilaštva. "Ali neslužbeno, rečeno nam je da je upravo ondje (u Hrvatskoj, op. a.) reakcija na terorističku prijetnju bila najhitnija", poručio je i dodao kako je belgijsko tužiteljstvo službeno objavilo da je operacijom "osujećeno počinjenje terorističkog kaznenog djela" u jednoj drugoj zemlji koja nije Belgija. Novosti nisu uspjele dobiti službenu potvrdu navedenih informacija.

Županijsko državno odvjetništvo u Zagrebu, koje je sudjelovalo u akciji na hrvatskoj strani, nije odgovorilo na naš zahtjev da komentiraju objavu belgijskog medija. Pod obrazloženjem da nikad ne komentiraju rad srodnih institucija u drugim državama, belgijsko tužiteljstvo nije se željelo službeno osvrnuti na ovu tvrdnju. Odgovorili su nam samo da se "akcija u Hrvatskoj dogodila dan nakon akcije u drugim zemljama". Razlog za odgodu bila je činjenica da su hrvatski kolege morali obaviti "važnu intervenciju" jedan dan kasnije nego ostali protagonisti. O kakvoj intervenciji je bila riječ, nismo uspjeli saznati do zaključenja teksta.

Iz Eurojusta, agencije Europske unije za suradnju članica u kaznenom pravosuđu, koja je uz Europol zadnjih mjeseci koordinirala operaciju, također su rekli Novostima da ne mogu komentirati više od onog što su inicijalno objavili. I u njihovom priopćenju, kao i u medijskoj objavi DORH-a, piše da je prošlotjedna inicijativa razbijanja neonacističke mreže u Belgiji, Njemačkoj, Litvi, Rumunjskoj, Italiji i Hrvatskoj pokrenuta zato što su detektirali "povećan rizik da će neki od njih uskoro krenuti u akciju".

Belgijske vlasti su spomenule nekoliko šifriranih Telegram kanala na kojima su osumnjičenici bili aktivni. Poticali su na terorizam, vrbovali nove članove, dijelili metode izrade vatrenog oružja pomoću 3D tehnologije, bombi kućne radinosti, molotovljevih koktela

Informacija o završenoj operaciji objavljena je u svim involviranim državama prošli petak, 10. studenog, na znakovit datum koji je u historiji zabilježen kao drugi dan Kristalne noći, nacističkog pogroma Židova u Njemačkoj i Austriji. U akciji je uhićeno ukupno pet osoba. Još sedam je privedeno na saslušanje, uz pretrese na nizu lokacija u svim navedenim zemljama. Državno odvjetništvo iz Zagreba je objavilo da su u Hrvatskoj uhitili dva 16-godišnjaka, nakon čega im je sud u Velikoj Gorici odredio istražni zatvor zbog opasnosti od ponavljanja kaznenih djela. "Dvojica maloljetnih počinitelja, osnovano se sumnja, pripadaju desničarskoj organizaciji koja koristi internetsku platformu za aktivnosti povezane s terorizmom, uključujući širenje ekstremističke propagande, aktivno regrutiranje novih članova i dijeljenje priručnika za 3D tiskano oružje", napisao je ŽDO Zagreb u priopćenju.

Članci Kaznenog zakona zbog kojih su uhićeni doprinose pojašnjenju njihovog protuzakonitog djelovanja. Privedeni su i zadržani u zatvoru zbog "obuke za terorizam" iz članka 101. Kaznenog zakona, odnosno primanja i davanja uputa o izradi i korištenju eksplozivnih naprava, oružja ili štetnih i opasnih tvari, koja su planirali upotrijebiti s terorističkim namjerama. Iz ostalih članka Kaznenog zakona koji su spomenuti (103. i 97.) razvidno je da su pripremali napade na ljude, ali i neku od radnji iz stavka u kojem se navodi "ispuštanje opasnih tvari ili prouzročenje požara, eksplozija ili poplava" kojima se ugrožavaju ljudski životi. Zbirno, samo za pripremu navedenih planova može se dobiti više od 20 godina zatvora. Pojedini pravni stručnjaci u Hrvatskoj su izjavili da zbog maloljetnosti mogu dobiti maksimalno pet godina.

Na djelu je dakle bila mrežna obuka u izradi oružja i eksploziva, s izraženom željom napada na ljude ili institucije, a možda i jedne i druge. Znakovito je, k tome, da je u većini zemalja zahvaćenih operacijom dio uhićenih počinitelja pušten da se brani sa slobode, dok su oba hrvatska maloljetnika zadržana u pritvoru. Zasad, međutim, javno nisu poznate potencijalne mete počinitelja u Hrvatskoj. Pojedini mediji spominjali su LGBT zajednicu, Vladu i neimenovane vjerske i etničke manjine. Do zaključenja teksta, DORH nam nije odgovorio koje manjine su navodno targetirali uhićeni 16-godišnjaci.

Talijanska državna policija zadužena za javnu sigurnost, koja je također privela dva maloljetnika u toj zemlji, objavila je još podrobnije informacije iz kojih se mogu iščitati neke mete, metode i ideologija ove skupine. Komunicirali su na nekoliko krajnje desnih platformi, ali se čini da im je glavno mjesto okupljanja bila aplikacija Telegram. U jednoj od zatvorenih grupa na Telegramu bilo je više od 50 istomišljenika. Talijani su ih opisali kao "okultnu" mrežu mladih ljudi raspršenih po Evropi i "spremnih u svakom trenutku počiniti nasilne radnje nad Židovima, muslimanima i svima koji se smatraju 'nižom rasom'". "Na chatovima, karakteriziranim izrazitom sklonošću nasilju, objavljeni su stvarni priručnici za napade i sabotaže kritičnih infrastruktura kao i upute za proizvodnju oružja i eksploziva", piše na stranicama talijanske policije. Na komunikacijskim kanalima vidjeli su "impresivnu propagandu, sastavljenu od moderne grafike i multimedijskog sadržaja s razornim vizualnim učinkom", korištenu za novačenje "posebno najmlađih sudionika". Naveli su i nekoliko njihovih slogana: "Pridruži nam se, ubijaj s nama", "Bori se s nama, umri s nama, ubij s nama" i "Ubij neprijatelje bijele rase", te činjenicu da su koristili razne nacističke simbole. Na istim kanalima policija je primijetila "kult" sljedbenika počinitelja terorističkih napada bijelih supremacista u bližoj prošlosti, poput masakra u Utøyi 2011. i onog u Christchurchu 2019. godine.

Daan C., 23-godišnjak koji je s partnericom Kayley (21) uhićen u Belgiji, na svom Facebook-profilu objavljivao je snimke originalnih nacista. Belgijski istražitelji sumnjaju da je upravo on bio jedan od vođa i animatora ove neformalne međunarodne grupe ekstremista

U pretresu stanova uhićenih mladića talijanska policija je pronašla bodeže sa simbolima nacizma, lažne policijske značke i replike oružja, vjerojatno korištene za obuku. Prema dosadašnjim informacijama, talijanski maloljetnici nisu bili povezani ni s jednim lokalnim neofašističkim udruženjem. Roditelji jednog od njih ispričali su novinarima da se radi o djetetu koje nije radilo probleme, ali da su u zadnje vrijeme primijetili njegovu sklonost desničarskim idejama koje je apsorbirao preko interneta.

Daan C., 23-godišnjak koji je s partnericom Kayley (21) uhićen u Belgiji, odrastao je u drugačijem ambijentu. Njegov otac član je i pobornik nekoliko ekstremno desnih organizacija u toj državi. Iz profila na nekoliko društvenih mreža koje su Novosti analizirale očigledna je i Daanova povezanost s rasističkom i ekstremno desnom scenom, posebno s iredentistima koji zagovaraju Veliku Nizozemsku, omeđenu svim evropskim područjima u kojima se govori nizozemskim jezikom. Izravno je povezan i s Vlaams Belangom, najvećom krajnje desnom političkom partijom u Belgiji. Na svom Facebook-profilu Daan je objavljivao i snimke originalnih nacista. Belgijski istražitelji sumnjaju da je upravo on bio jedan od vođa i animatora ove neformalne međunarodne grupe ekstremista.

Prošlotjedni val uhićenja bio je epilog istrage koju je u svibnju ove godine pokrenulo belgijsko tužiteljstvo. Na njihov zahtjev, u srpnju su se uključili Eurojust i Europol zato što je mreža nadziranih pojedinaca bila rasprostranjena po brojnim evropskim državama.

Belgijske vlasti također su spomenule nekoliko šifriranih Telegram kanala na kojima su osumnjičenici bili aktivni. Uz poticanje na terorizam i vrbovanje novih članova, potvrdili su da su dijelili metode izrade vatrenog oružja pomoću 3D tehnologije, bombi kućne radinosti, molotovljevih koktela i tomu slično. "Također se čini da su neki članovi online grupa napisali manifest i postoje indicije da su posjedovali oružje", prenijeli su belgijski mediji tvrdnje svojih istražnih tijela. Belgijskim novinarima istražitelji su u neslužbenoj komunikaciji otkrili da sumnjaju kako su uhićeni u toj zemlji bili povezani s organizacijom Baza. Ili su u najmanju ruku iz njenih učenja crpili ključnu inspiraciju za vlastite terorističke podvige.

Mrežno mrijestilište neonacističkih militanata, Baza je osnovana 2018. godine u SAD-u s ključnom idejom akceleracionizma, političkom "filozofijom" koja se zalaže za nasilno uništenje liberalne demokracije, opći društveni kolaps i posljedičnu izgradnju ekskluzivno bijele etnozajednice, lišene Židova, muslimana, seksualnih i rasnih manjina. Za razliku od klasičnih ekstremističkih organizacija s opipljivom strukturom i hijerarhijom, ovdje operira disperzirana skupina istomišljenika na mreži, skrivena iza pseudonima. Baza novači mlade ljude preko interneta i potiče ih da sami siju teror u lokalnom okruženju, kroz manje terorističke ćelije, često sastavljene od trojke, dvojke ili samo jedne osobe. U pravilu ne poznaju jedni druge, što je bila i namjera osnivača: ako policija razbije jednu ćeliju, onemogućit će infiltraciju i uništenje ostalih. Skoro od prvog dana Baza je širila informacije koje su spomenute i nakon prošlotjednih evropskih uhićenja: priručnike za izradu oružja i obuku militanata, uz dodatak održavanja stvarnih paravojnih kampova na američkom tlu.

Jedna od prvih operacija Baze iz 2019. godine zvala se "Kristalna noć", u kojoj su članovi vandalizirali američke sinagoge. Radi se o referenci na istoimeni historijski događaj, kad su 9. i 10. studenog 1938. godine nacisti uništavali židovsku imovinu u Njemačkoj i Austriji. U četvrtak navečer, 9. studenog, tim je povodom održana komemoracija na Trgu žrtava fašizma u Zagrebu. Dan poslije objavljena je vijest o uhićenjima. Jesu li hrvatski maloljetnici imali neke planove na te datume i je li to bio razlog zbog kojih je hrvatska akcija prolongirana za jedan dan, nismo uspjeli doznati do zaključenja teksta.

U SAD-u FBI je rasturio najaktivnije ćelije Baze početkom 2020. godine, nakon što su preko prislušne tehnologije shvatili da planiraju ubojstva antifašista i početak "rasnog rata" u Americi, za što je trebao poslužiti jedan prosvjed pobornika nošenja oružja. Posredno je tako otkriveno da su u Bazi bili i pojedini pripadnici američke i kanadske vojske. Iste godine britanski su mediji otkrili da se osnivač i vođa Baze zove Rinaldo Nazzaro. Dok je bio poznat samo po internetskim nadimcima, ovaj 50-godišnji američki državljanin širio je priče da je kao privatni najamnik američke strane bio u afganistanskom i iračkom ratu. Britanski list The Guardian otkrio je da je Nazzaro doista bio vlasnik kompanije registrirane za obavještajne i sigurnosne poslove, koja se hvalila "provođenjem obavještajnih analiza za vladine agencije, vojne organizacije i privatne tvrtke" te činjenicom da imaju pristup mreži iskusnih sigurnosnih stručnjaka specijaliziranih za protuterorizam (!), spašavanje talaca, psihološke operacije i još mnogo toga. Nije poznato je li doista imao poslove s američkim vojno-industrijskim kompleksom.

Neki članovi Baze od početka su sumnjali da je Nazzaro stvorio organizaciju u specijalnoj operaciji FBI-ja, s ciljem da na jedno mjesto namami mladiće nasilnih ideja i tendencija, olakšavajući tako posao ovoj federalnoj agenciji. No onda se ispostavilo da se negdje u vrijeme osnivanja Baze iz Amerike preselio u Rusiju, državu rođenja svoje supruge. U neslužbenim istupima, američke obavještajne institucije sumnjaju da je zapravo ruski agent. Nazzaro i dalje živi u toj zemlji. Pojavio se jednom na ruskoj državnoj televiziji, gdje je negirao nekoliko stvari: obavještajnu pozadinu svoga rada, terorističku narav Baze i Holokaust. Premda su američke ćelije ove organizacije dobrano uništene, njihove toksične ideje i dalje žive po rubnim političkim forumima i aplikacijama za dopisivanje na internetu.

Potražite Novosti od petka na kioscima.
Informacije o pretplati pronađite ovdje.

Društvo

Kolačići (cookies) pomažu u korištenju ove stranice. Korištenjem pristajete na korištenje kolačića. Saznajte više