Novosti

Društvo

Desnica protiv olimpijskog pjevanja

Aya Nakamura najpopularnija je francuska pjevačica u svijetu. Francusko-malijskog je porijekla, nije bjelkinja, poznata je po svom zaigranom odnosu prema jeziku. Na samu glasinu da će pjevati na otvaranju Olimpijskih igara u Parizu ekstremna desnica se uzbunila i uzbudila

Large aya

Aya Nakamura (foto Marechal Aurore/ABACA/ABACA/PIXSELL)

Velika francuska glazbena zvijezda Aya Nakamura na udaru je ekstremne desnice zbog najave da bi mogla pjevati na otvaranju Olimpijskih igara u srpnju ove godine u Parizu. Otvaranje igara neće biti na stadionu nego uz Seineu, blizu Trocadéra. Očekuje se da će ga uživo gledati 300.000 ljudi i još nekoliko milijardi u izravnom prijenosu.

"Problem" Nakamure je to što je francusko-malijskog porijekla, a nije ni bjelkinja. Njen nastup na otvaranju nije potvrđen. Lokalni mediji objavili su glasinu da se prošlog mjeseca sastala s predsjednikom Emmanuelom Macronom te da su  razgovarali su o mogućnosti da Nakamura otpjeva jednu pjesmu (ne samo) francuske glazbene ikone Édith Piaf. Ni Nakamura ni Macron nisu potvrdili da su se sastali, ali već je i glasina bila dovoljna desnici da se uzbuni i uzbudi.  

Na skupu ekstremno desne stranke Reconquête njen čelnik, bivši predsjednički kandidat, Éric Zemmour spomenuo je njeno ime što je izazvalo salvu zvižduka okupljene svjetine. Mala ekstremistička skupina zvana Domoroci izvjesila je transparent uz Seinu na kojem piše "Nema šanse Aya, ovo je Pariz, a ne tržnica u Bamaku". Nakamurin hit Djadja otprije pet godina, ima više od 950 milijuna pregleda na YouTubeu.

Nakamura im je odgovorila na društvenim mrežama i poručila "možeš biti rasist, ali ne i gluh". Dodala je da postaje "državni subjekt broj 1 u raspravama… ali što vam zapravo dugujem?". Organizacijski odbor Igara stao je u zaštitu pjevačice, pružio joj punu podršku i priopćio da je šokiran "rasističkim ispadima na Ayu Nakamuru posljednjih dana" te dodao da se radi o "najslušanijem francuskom izvođaču na svijetu". Na stranu pjevačice stala je i ministrica sporta Amélie Oudéa-Castéra.

Ekstremnoj desnici, osim porijekla Nakamure, smeta i to što se ona slobodno odnosi prema francuskom jeziku, a što je u hip-hopu sasvim normalno. Nakamura na takve prigovore standardno odgovara da je važno prihvatiti kulturu drugih, a ona ima dvije kulture.

Svojim istupom i uzbunom krajnja će desnica, po svemu sudeći, postići upravo ono što ne želi –nastup Nakamure na otvaranju Olimpijskih igara. Carole Boinet iz časopisa za kulturu Les Inrockuptibles istaknula je upravo to, važnost nastupa Nakamure na otvaranja Igara nakon desničarske uzbune.

"Aya Nakamura izumila je fantastičan jezik. Ima sjajne hitove i Francuska bi trebala biti ponosna što ima umjetnicu kao što je ona, poznatu u cijelom svijetu", izjavila je Boinet. Za nju je nastup Nakamure "kontroverza koja dolazi iz zaostale Francuske, ali nije ona ta koja će odlučiti. Nadam se da će Nakamura pjevati na Olimpijskim igrama. To je postao imperativ", zaključila je Boinet. Za šefa producenata Live Nation France Angela Gopeea "neoprostivo je da rasisti mogu napadati umjetnicu zbog njenog porijekla ili boje kože" i zaključio da bi Olimpijske igre trebale nadilaziti granice. Što će biti vidjet ćemo 26. srpnja.

Potražite Novosti od petka na kioscima.
Informacije o pretplati pronađite ovdje.

Društvo

Kolačići (cookies) pomažu u korištenju ove stranice. Korištenjem pristajete na korištenje kolačića. Saznajte više