Novosti

Društvo

Rose Fistanić: Proizveli smo energiju

Prvi put smo se udružili svi koji smo pojedinačno ukazivali na kasapljenje jedne od najljepših uvala na Jadranu i to je proizvelo energiju koja ne može proći neprimijećena. Sastavili smo i peticiju s nekoliko prijedloga kako vratiti Vruju zajednici, kaže jedna od organizatorica prosvjeda u Vruji

Large intrigator  mini

Kako ste zadovoljni medijskim odjekom Festivala bespravne gradnje i devastacije prirode u Vruji?

Ovakav medijski odjek nisam očekivala, naravno da sam oduševljena. Bojala sam se da će proći "ispod radara" kao toliko puta do sada, jer nije ovo prvi put da upozoravamo na kasapljenje jedne od najljepših uvala na Jadranu. Prvi put smo se udružili svi koji smo pojedinačno na to ukazivali i vjerojatno je to proizvelo energiju koja ne može proći neprimijećena. Reakcije građana su većinom pozitivne, ima ih na prste jedne ruke negativnih, od kojih je najživopisnije negativna ona predsjednika Milanovića.

On je organizatore prosvjeda nazvao "zavidnim parazitima"?

Nisam od njega očekivala podršku ni išta dobro, ali nisam očekivala ni ovako bestidnu reakciju: negativno etiketiranje prosvjednika koji ukazuju na lopovluk u državi kojoj je predsjednik i jasno svrstavanje uz mračnu stranu našeg društva. Ali smatram da je ovom reakcijom rekao sve o sebi, a to je dobro. Sada je bar većini jasno da je predsjednik samo nekima, zna se kojima.

Mještani i organizatori Festivala sastavili su i peticiju?

Samo u prva tri dana skupili smo preko 3000 potpisa, a peticija se može potpisati na ovom linku. Peticija se sastoji od nekoliko prijedloga kako vratiti Vruju zajednici. Prvi je korak apel ministru državne imovine Darku Horvatu da ne potpiše prodaju državnog zemljišta bespravnom graditelju i uzurpatoru. Taj je zahtjev u proceduri i ako država proda zemljište, bespravni graditelj će imati pravno uporište da ljude tjera iz uvale i nastavi s njenim uništavanjem. U daljnjim koracima predlažemo rušenje ilegalnih objekata ili stavljanje u funkciju na način da ih država vrati sebi, pa da od "luksuznog resorta za odabrane goste" budu objekti u koje će moći doći apsolutno svi. Mi bismo voljeli vidjeti da se tamo odmaraju djeca iz domova diljem Hrvatske, umirovljenici i ostale ugrožene skupine.

Kako komentirate izgradnju na pomorskom dobru i državnom zemljištu?

Pomorsko dobro je zajedničko dobro. Tko god prisvaja sebi i komadić, taj otima od zajednice. Kod nas je tih slučajeva puno, prošećite bilo kojim dijelom hrvatske obale. Lokalne vlasti takve slučajeve ignoriraju ili ih naknadno legaliziraju. Tako nam šalju istu poruku kao i predsjednik.

Hoće li vaš prosvjed potaknuti ljude na prosvjede na drugim lokacijama?

Moja je baka rođena u Brelima – mjestu uz istočnu stranu Vruje, a djed u Pisku – mjestu uz zapadnu stranu Vruje. Odrastala sam slušajući priče o Vruji: o potopljenom gradu Pelegrinu, o princezi koja na Božić, 10 minuta prije ponoći u kočiji izranja iz mora i o raznim drugima čudima i čarolijama. I da nije tako čarobna kao što je, nisam imala prostora biti imuna na nju - ona je moje porijeklo i moj kućni prag. Kad sam počela izbjegavati ići u Vruju, okretati glavu u vožnji da je ne vidim, kad sam je počela žaliti više nego što joj se divim, tek tada sam počela razmišljati da nešto treba napraviti. I spojila se s ljudima s istim osjećajem u grudima. Najtoplije se nadam da će ovaj prosvjed biti poticaj i drugima da ne daju uvale svog djetinjstva, ne samo radi svoje ljubavi, nego i radi društva u kojem živimo, a koje će biti rezultat ili našeg popuštanja ili naših pobuna.

Potražite Novosti od petka na kioscima.
Informacije o pretplati pronađite ovdje.

Društvo

Kolačići (cookies) pomažu u korištenju ove stranice. Korištenjem pristajete na korištenje kolačića. Saznajte više