Novosti

Društvo

Konačno se ruši u Vruji

Počelo je rušenje sedam bespravno izgrađenih objekata u uvali Vruja kod Makarske, koje je izgradio poduzetnik Stipe Latković

Large vruja

U Vruji će se srušiti sedam bespravno podignutih objekata (foto Matko Begović/PIXSELL)

U petak je počelo rušenje sedam bespravno izgrađenih objekata u uvali Vruja kod Makarske, koje je izgradio poduzetnik Stipe Latković.

Uklanjaju se armirano betonski zidovi koje je Latković izgradio, bespravne dogradnje starih postojećih objekata, izgrađena cesta kojom se moglo uvali pristupiti automobilom također će biti uklonjena. Nadalje, bit će srušeni i betonski jaccuzi, betonska obala, lukobran i vodosprema.

Okupili su se i aktivisti, građani koji su godinama upozoravali na bespravnu gradnju u uvali. Posuli su bager laticama te su nazdravili šampanjcem.

Bageri su počeli raditi na samoj lokaciji ilegalnog turističkog kompleksa uz more. Uklanjanje bespravnih objekata i povratak prostora u prethodno stanje će trajati tjednima, ako ne i mjesecima.

Novinar i kolumnist Boris Dežulović, jedan od članova neformalne inicijative "Ne damo Vruju", kazao je kako je sramota što predsjednik Republike Zoran Milanović nije došao na ovu neuralgičnu lokaciju.

"Predsjednik Milanović očito je danas imao pametnijeg posla. Vjerojatno sa Stipom Latkovićem na televiziji gleda izravan prijenos ovih aktivnosti", rekao je Dežulović

Glavni državni inspektor Andrija Mikulić najavio je jučer da danas počinje rušenje sedam bespravno izgrađenih objekata u Vruji, kao i nastavak uklanjanja nelegalno izgrađenih objekata u drugim dijelovima Hrvatske.

Proces uklanjanja bespravno izgrađenih objekata u Vruji u zadnje je vrijeme ubrzan koliko god je to bilo moguće, a vlasniku objekata određene su kazne više od 370.000 eura, kojih je dio plaćen.

Podsjetimo, godinama je tamo investitor Stipe Latković bespravno gradio i nadograđivao, a nezadovoljni građani su organizirali Festival bespravne gradnje i devastacije prirode kako bi upozorili na samovolju investitora i beskrajnu inertnost države da zaustavi uništavanje prirodnih ljepota. Vruja je tako postala jedan od najprepoznatljivijih hrvatskih primjera bespravne gradnje.

U svibnju ove godine uklonjen 31 objekt na području Hrvatske te da su se zadnjih dana uklanjali objekti na otocima Braču i Hvaru, kao i oko gradova, a kako je rekao, neki su objekti još u proceduri i čim ona završi, rušenje se nastavlja.

Društvo

Kolačići (cookies) pomažu u korištenju ove stranice. Korištenjem pristajete na korištenje kolačića. Saznajte više