Novosti

Kratko & jasno

Rose Fistanić: Devastacija je zaustavljena

I dalje ćemo se zalagati za rušenje svih bespravnih objekata izgrađenih na pomorskom dobru i u zaštićenoj zoni na državnoj zemlji bez valjanih dozvola, za sankcioniranje počinitelja i ubrzanje pravosudnih postupaka, kaže suorganizatorica Festivala bespravne gradnje i devastacije prirode u Vruji

Large rose fistani%c4%87   snimio tone stojko

(foto Tone Stojko)

Kako je prošao drugi Festival bespravne gradnje i devastacije prirode u uvali Vruja?

Ove godine pridružili su nam se i mještani Dugog Rata, okupljeni u Građansku inicijativu za Dugi Rat, koji od države traže sanaciju potencijalno kancerogenog otpada bivše tvornice u njihovom mjestu. Nevjerojatno je da se od 2019. godine, kada se država obvezala zbrinuti opasni materijal, sanacija još uvijek nije realizirala. Poruke i zahtjeve zajedno smo poslali kroz performanse, izlaganja i koncerte, a uz odličan odaziv prosvjednika i podršku medijski istaknutih osoba poruke su vrlo snažno odjeknule, što nam je bio glavni cilj.  

Kakvo je sada stanje u vezi devastacije obale?

Na Vruji se od lanjskog prosvjeda po pitanju daljnje devastacije ništa nije događalo, što je već samo po sebi uspjeh. Naša lanjska akcija počela je u trenutku kada je devastator počeo asfaltirati nezakonito napravljen put od magistrale prema plaži. Radovi su prekinuti, strojevi uklonjeni, a na početak tog puta Hrvatske ceste su postavile betonske blokove kako bi onemogućile prolazak automobila. Sudeći po zapuštenom okolišu bespravno izgrađenih objekata, čini se da nisu korišteni od lani. Mada to smatram našim uspjehom, teško je ostati ravnodušan na tako vidne posljedice devastacije prekrasne uvale: plaže gotovo da nema nakon što je žalo bezočno korišteno u bespravnoj izgradnji mula. Podmorje je puno građevinskog otpada, a izvori vode začepljeni betonom. Nadam se da će prirodi trebati manje vremena da vrati ribu u ovu prekrasnu uvalu nego što su državne institucije pustile da je se kasapi i usmrćuje.

Jesu li kakve zabrane na snazi?

U svibnju je Općinsko državno odvjetništvo u Splitu protiv Stipe Latkovića podignulo optužnicu zbog "sumnji da je od 2011. do 2021. na zaštićenome pomorskom dobru u uvali Vruja između Omiša i Makarske nezakonito sagradio niz objekata, poput pristupnih cesta, molova, šetnica i drugih objekata". Bolje ikad nego nikad.

Planirate li daljnje akcije?

Ovo sigurno nije zadnja naša akcija, kao što ni Vruja nije jedina uvala na našoj obali izmrcvarena, uništena i pokradena od svih. Kroz festival ćemo se i dalje zalagati za rušenje svih bespravnih objekata izgrađenih na pomorskom dobru i u zaštićenoj zoni na državnoj zemlji bez valjanih dozvola, za sankcioniranje počinitelja i ubrzanje pravosudnih postupaka. Tražimo da se oslobode okupirane plaže i da budu javno dobro, na korist svima, kako je i određeno zakonom. Građanskoj inicijativi Dugi Rat pružamo punu podršku u borbi i zahtjevima za sanaciju otpada bivše tvornice, zbog kojeg je direktno ugroženo zdravlje njihovih mještana.

Potražite Novosti od petka na kioscima.
Informacije o pretplati pronađite ovdje.

Društvo

Kolačići (cookies) pomažu u korištenju ove stranice. Korištenjem pristajete na korištenje kolačića. Saznajte više