Novosti

Društvo

Radna akcija u uvali Vruja

Iz devastirane uvale Vruja, kraj Omiša, stotinjak volonterki i volontera izvukli su više od tone smeća i posadili stotinu sadnica autohtonog bilja, a u radnu akciju uključio se i kolumnist Novosti Boris Dežulović       

Više od stotinu volonterki i volontera iz cijele Hrvatske, među kojima i jedna majka s dvoje djece iz Ukrajine, u nedjelju su iz devastirane uvale Vruja kraj Omiša izvukli tonu smeća i zasadili stotinjak sadnica autohtonog bilja.

Organizatori ističu da je radna akcija u Vruji prošla iznad svih očekivanja. Na očišćeno zemljište posađene su masline, smokve, pelegrinke, borova, čempresa, česmine i lovora. Na hrpu je sakupljeno oko tri kubika otpada, većinom glomaznog, čiju su težinu volonteri iz inicijative Čisteći medvjedići, koji se čišćenjem prirode aktivno bave gotovo svaki vikend, procijenili na oko jednu tonu.U radnoj akciji sudjelovali su i Ukrajinci. Majka iz Kijeva i njena maloljetna djeca predano su sadili stabla koja bi za nekoliko godina trebala dati prve plodove.  

Bila je tu i najmlađa volonterka od tek tri godine, a pomogli su i umirovljenici koji su se rado uhvatili motike i pomogli zazeleniti Vruju.

Ono čemu su se svi podjednako veselili bio je piknik, gdje je zvijezda bila mlada slastičarka iz restorana s Michelinovim zvjezdicama Lena Šarić. Pripremila je cupcakese, NYC style kolačiće, cimet rolice i razne slastice koje su vrlo brzo, uz pohvale, nestajale s pladnja.

Akcija je održana uz potporu Općine Brela, uz podršku Grada Omiša i Općine Zadvarje, a organizatori su posebno zahvalni i tvrtkama Nadalina te Kraš koje su također pomogle da volonterima ničega ne nedostaje. Iz Festivala bespravne gradnje i devastacije prirode ističu da je ovo tek prva od brojnih akcija kojima namjeravaju zazeleniti Vruju i vratiti je u prvobitno stanje, sa ili bez institucija.

Klikom na fotografiju iznad teksta možete pogledati fotogaleriju.

Društvo

Kolačići (cookies) pomažu u korištenju ove stranice. Korištenjem pristajete na korištenje kolačića. Saznajte više