Novosti

Manjinski zastupnik

Uzurpacija Une

Država ne samo da nije valorizirala i zaštitila rijeku Unu, nego dopušta ilegalnu gradnju uz taj biser prirode, upozorio je Boris Milošević, tražeći odgovore tko izvodi radove kraj Štrbačkog buka i naplaćuje ulaznice

Large milosevic

Boris Milošević (foto Patrik Macek/PIXSELL)

"Tko se na izvoru rijeke Une umije, ostaje vječno mlad", citirao je saborski zastupnik SDSS-a Boris Milošević u srijedu narodnu legendu, upozoravajući na nedopustivo ignoriranje tog bisera prirode koji država ne samo da nije valorizirala i zaštitila, nego dopušta ilegalnu gradnju na svom zemljištu.

- Ako priđete Uni s hrvatske strane, tamo će vas zaustaviti radovi na zemljištu i objektima u državnom vlasništvu koji se reklamiraju kao privatni. Morate platiti i ulaznicu iako na tom području ne djeluje nikakva tvrtka niti je registrirana privredna aktivnost ili izdana koncesija. Nije dana nikakva građevinska ili neka druga dozvola za izvođenje radova – upozorio je Milošević, pojašnjavajući da su uzurpatori kod Štrbačkog buka stavili tablu kao da se radi o području nacionalnog parka koji nije na hrvatskoj strani Une, nego bosansko-hercegovačkoj.

Nepoznato je kako su uređena sanitarna i druga infrastruktura, odnosno kakav je utjecaj na okoliš izvedenih radova do sada, kazao je Milošević i zatražio odgovore nadležnih državnih organa, prvenstveno inspektorata, na pitanja tko je zauzeo državno zemljište, tko izvodi radove na državnom zemljištu i tko obavlja gospodarsku aktivnost na državnom vlasništvu?

Također je važno odgovoriti i na pitanje kako su dosadašnji radovi i aktivnosti kod Štrbačkog buka utjecali na prirodni okoliš na obali i na samu rijeku Unu koja je bez zaštite, a - kako je rekao - očigledno su njeni najljepši dijelove već ugrabljeni.

Podsjetio je da je izvor Une istražen 2016. godine do dubine od 248 metara, ali to nije kraj. Radi se o petom izvoru po dubini u svijetu, konstatirajući da je sramotno kako se prema vrelu danas odnosimo.

- Una je, bez pretjerivanja, jedna od najljepših evropskih rijeka, a nema nikakvu zaštitu. Tek sam izvor odnosno Vrelo Une s kanjonom u dužini od 150 metara zaštićeno je kao hidrološki spomenik prirode od 1968. godine, što nije dovoljno – naglasio je Milošević.

- Gornji tok Une, rijedak je primjer gdje se rijeka može slobodno piti. Od izvora do Martin Broda kvaliteta joj je prve kategorije pa se može koristiti za piće. Nizvodno je voda Une druge kategorije, odnosno pogodna je za kupanje. U tako čistoj vodi gornjeg toka ribe nesmetano žive, najčešće potočne pastrve. Sedrene barijere – hidrogeološka i biološka specifičnost Une, razvijene su na gotovo cijelom toku. Samo na izvoru Une zabilježeno je 11 zaštićenih vrsta biljaka te 13 vrsta beskralješnjaka – naglasio je.

Prema njegovim riječima, s druge strane Une, Bosna i Hercegovina je proglasila Nacionalni park i maksimalno je koristi i štiti kao prirodni fenomen. Una je raj za ljubitelje raftinga i avanturiste i u susjednoj državi se to maksimalno koristi. Međunarodna Una Regata kod Bihaća je postala toliko popularna, da se rezervacija učešća pravi mjesecima unaprijed. Najljepši dio rijeke je ujedno najljepši slap na Uni - Štrbački buk. Visok 24 i pol metra, okružen je s još nekoliko slapova i ostacima mlinova koji su nekad koristili snagu slapa.

Upravo je Štrbački buk jedna od najposjećenijih točaka Nacionalnog parka na području Bosne i Hercegovine, zaključio je.

Politika

Kolačići (cookies) pomažu u korištenju ove stranice. Korištenjem pristajete na korištenje kolačića. Saznajte više