Novosti

Kronika

Proširena kronika genocida

Nova knjiga - reizdanje poznatog karlovačkog historičara dr. Đure Zatezala: Iza promocije u Vojniću, uslijedit će niz promocija, Glina, Vrginmost, Topusko, Zagreb, Karlovac, pa Srbija i BiH

‘Radio sam svoj seljački i kovački posao’; svjedočanstva genocida u NDH 1941-1945; Kordun, Banija, Gorski Kotar i Lika; drugo prošireno izdanje, u ediciji Eparhije Gornjokarlovačke i udruženja Jasenovac - Donja Gradina iz Banja Luke, svoju hrvatsku i prvu promociju imalo je u petak, 12. maja, u Vojniću, večer uoči obilježavanja 75. godišnjice proboja neprijateljskog, ustaškog obruča 1942. godine na legendarnoj Petrovoj gori.

Većeg i boljeg događaja i najave najveće kordunaške epopeje i proboja obruča na Biljegu, koji se uvijek održava kod spomenika na Petrovcu, i nije moglo biti. Mala dvorana u Domu kulture u Vojniću bila je pretijesna da primi sve zainteresirane za prezentaciju ovog, najnovijeg historijskog djela poznatog karlovačkog historičara dr. Đure Zatezala. Ovo Đurino djelo nastajalo je više decenija. Najprije je prije desetak godina u izdanju SKD Prosvjeta izišlo prvo izdanje ovog djela, da bi sada bio objavljen sav rad i materijal kojeg je dr. Zatezalo sakupio tokom višedecenijskog istraživanja.

Dvije ili tri stvari treba reći ovom prilikom: ni ovog puta nije bilo službenih i zvaničnih predstavnika općine Vojnić, među kojima su i službeni načelnik kao i njegovi srpski zamjenik i predsjednik Općinskog vijeća. Kako Novosti neslužbeno saznaju - službeni predstavnici općine na čelu sa načelnikom Nebojšom Andrićem prisustvovali komemoraciji na Bleiburgu.

Prisutne su pozdravili Dušan Crnković, predsjednik jednog od dva udruženja antifašista u Vojniću, Mirko Martinović u ime srpske zajednice i organizatora, Saša Lončina u ime Gornjokarlovačke eparhije, Janko Velimirović u ime izdavača, Vesna Čulinović Konstatinović i Vesna Ivanović kao recenzenti te autor dr. Đuro Zatezalo. Recenziju dr. Svete Livade je pročitala Tanja Mrkić.

Glavnu pomoć u izdavanju ove knjige je dao, kako se čulo, Dalibor Višnjić iz Njemačke koji je financirao izlazak knjige. Od oko 800 stranica knjige, 60 posto su svjedočanstva slučajno preživjelih žrtava (Glina, Petrova gora, Ivanović jarak, Veljun… i ostala stratišta).

Dr. Vesna Čulinović Konstantinović i dr. Vesna Ivanović su rekle da se dive Zatezalu što je imao snage da napiše ovu knjigu o vremenu koje nije zatrlo život na ovim prostorima. Iza promocije u Vojniću, uslijedit će niz promocija, Glina, Vrginmost, Topusko, Zagreb, Karlovac, pa Srbija i BiH.

Kronika

Kolačići (cookies) pomažu u korištenju ove stranice. Korištenjem pristajete na korištenje kolačića. Saznajte više