Novosti

Kronika

In memoriam Đuro Zatezalo: Savjest naše historiografije

Poznati historičar i stručnjak za Drugi svjetski rat  dr. sc. Đuro Zatezalo preminuo je u 87. godini života u rodnim Donjim Dubravama

Xb9mqa4eysum8kw9acs9v1wuvke

Poznati historičar i stručnjak za Drugi svjetski rat na području Korduna, Banije i Like dr. sci. Đuro Zatezalo (1931) preminuo je u 87. godini života u rodnim Donjim Dubravama, u nedjelju 6. avgusta. Zatezalo je bio teški srčani bolesnik.

Dr. Zatezalo je poslije Drugog svjetskog rata rata završio učiteljsku školu i radio je na Kordunu, na granici s Bosnom i Hercegovinom. Magistrirao je i doktorirao povijest. Najviše se bavio istraživanjem ustaških zločina nad Srbima na Baniji, Kordunu i Lici. Autor je stotinjak raznih naučnih radova i knjiga u kojima je detaljnije pisao o događajima iz rata, žrtvama, okolnostima u kojima su dizani oružani ustanci te o djelovanju i radu ogranaka Komunističke partije. Više decenija je bio direktor karlovačkog Historijskog arhiva, a upravo zahvaljujući njemu, Arhiv je dobio novu zgradu gdje je smješten i danas.

Obavljao je funkciju potpredsjednika Savjeta za nacionalne manjine Republike Hrvatske i predsjednika VSNM-a Karlovačke županije. Posjećivao je redovito brojne komemoracije i obilježavanja formiranja raznih jedinica NOB-a. Nedavno mu je izašlo drugo, nadopunjeno i prošireno izdanje knjige ‘Radio sam svoj seljački i kovački posao’. Zadnju promociju je imao 28. jula u Krnjaku, malo više od tjedan dana prije smrti. U jesen i zimu je planirao održavati promocije ove knjige u Republici Srpskoj i Srbiji.

Radio je na nekoliko novih rukopisa i sakupljao materijale za nove knjige. Njegova smrt je nenadoknadiv gubitak za srpsku zajednicu. Sahrana će se održati u četvrtak, 10. augusta, u 17 sati na groblju u Donjim Dubravama.

Kronika

Kolačići (cookies) pomažu u korištenju ove stranice. Korištenjem pristajete na korištenje kolačića. Saznajte više