Novosti

Kronika

In memoriam Martin Jendrašic: Život posvećen antifašizmu

Martin Jendrašic (1926 - 2017) kao dječak borio se protiv okupatora, kao časnik HV-a svjedočio je o ratnim zločinima u Gospiću

Hfvt1pin9messjqa1xuk2h7vzxh

Martin Jendrašic (1926 - 2017) (foto Kristina Štedul Fabac/PIXSELL)

Na karlovačkom groblju Jamadol sahranjen je Martin Jendrašic (91), uvjereni antifašista, sudionik NOR-a od 1944. do 1945. godine, major JNA i pukovnik HV-a u penziji, osnivač Udruženja antifašista grada Karlovca i Karlovačke županije te doživotni počasni predsjednik tih udruženja. Preminuo je 27. novembra 2017. u 92. godini, nakon duže bolesti.

- Kakav je čovjek i oficir bio naš drug Martin najrječitije govore brojna odlikovanja, nagrade i priznanja, a spomenut ću samo Medalju za hrabrost, Orden zasluga za narod, Orden za vojne zasluge, priznanja Grada Karlovca, Saveza rezervnih vojnih starješina kao i odlikovanje Redom Stjepana Radića za doprinos antifašizmu kojim ga je odlikovao predsjednik Ivo Josipović na što je Martin bio vrlo ponosan. Bio je principijelni komunista i mi se time ponosimo jer ni u najtežim trenucima nije pokleknuo niti izdao svoje životne principe poštivanja čovjeka bez obzira na porijeklo, naciju, vjeru ili ideologiju - kazao je, Stjepan Šafran opraštajući se u ime SABA-e RH te antifašista Zagreba i Zagrebačke županije, dodavši da nas je Martin napustio s gorčinom i tugom što se antifašistička borba danas toliko podcjenjuje i napada. Posebno ga je pogodila masovna promjena imena, ulica i trgova Josipa Broza Tita, pa tako i promjena u Karlovcu. Inicirao je 90-tih odlaske iz Karlovca na komemoracije u Jasenovac kao i na proslave Dana Mladosti u Kumrovec.

Opširnijim govorom od Martina se oprostio i Miroslav Delić, predsjedavajući Udruženja karlovačkih antifašista, a posebno je bio emotivan oproštaj Mirka Miladinovića, dugogodišnjeg Martinovog saradnika.

- Mnogima od nas grijao si srce i bistrio misli. Zato nam je danas srce puno žalosti. Cijelog života bio si vođen osjećajima, služenju javnom dobru. Bio si primjer za poštenje, skromnost i odanost. Opraštamo se od tebe koji si bio na strani pravde, poštenja i ljubavi prema čovjeku. Danas smo ovdje da iskažemo svoju bol i tugu zbog tvog odlaska, ali i da ti odamo počast kao drugu i prijatelju. Tu smo da kažemo da tvoje djelo nije bilo malo, da ti kažemo jedno veliko hvala. U posljednje vrijeme, zbog neopravdanog napada na antifašizam i antifašiste, nisi bio spokojan, kao ni tvoji saborci, članovi Udruženja i svi drugi koji su za suživot, toleranciju, uvažavanje, istinu i poštenje - rekao je Delić.

Martin Jendrašic se rodio 6. novembra 1926. godine u siromašnoj podravskoj seoskoj obitelji, u selu Pavlanci, općina Ferdinandovac u Podravini. Bio je izuzetno aktivan u društveno-političkom životu Karlovca. Bio je oficir JNA i penzioniran je u činu majora 1972. godine. Početkom devedesetih se aktivirao u Narodnoj zaštiti, prešao potom u 129. karlovačku brigadu HV-a, a onda postao i pomoćnik za obavještajni rad u komandi Četvrte karlovačke operativne zone. Bio je i svjedok optužbe protiv gospićke petorke (Mirko Norac i ostali) zbog zločina u Gospiću, Karlobagu i Lici. Bio je najbliži saradnik Josipa Boljkovca. Sahranjen je uz vojne počasti.

Kronika

Kolačići (cookies) pomažu u korištenju ove stranice. Korištenjem pristajete na korištenje kolačića. Saznajte više