Novosti

Kronika

Ин мeмoриaм Вojo Бoсaнaц: Прoфeсoр пoсвeћeн истoриjи

Вojo Бoсaнaц (1948 - 2017), прoфeсoр пoвиjeсти и зeмљoписa, нaкoн умирoвљeњa биo je друштвeнo aктивaн кao члaн Виjeћa српскe нaциoнaлнe мaњинe Вирoвитичкo-пoдрaвскe жупaниje у три мaндaтa тe ВСНM-a Грaдa Вирoвитицe у jeднoм мaндaту

K9dpjry39zw2wiwrjmyoi0atl8z

Vojislav Bosanac (1948 - 2017)

Na virovitičkom Gradskom groblju u ponedjeljak 23. listopada, pokopan je Vojislav Bosanac, umirovljeni profesor povijesti i zemljopisa, aktivni član Vijeća srpske nacionalne manjine Virovitičko-podravske županije. Umro je u 69. godini života, u subotu, 21. listopada, od posljedica moždanog udara. Rođen je 18. svibnja 1946. godine u Batinjanima kod Pakraca gdje mu je majka službovala kao učiteljica.

Vojo, kako su ga zvali prijatelji, niže je razrede osnovne škole završio u Bušetini kod Virovitice, a više i gimnaziju u Virovitici u generaciji 1965/66. Nakon završene gimnazije upisuje višu pedagošku akademiju u Osijeku - odsjek povijest i zemljopis. Na Filozofskom fakultetu u Zagrebu na katedri za povijest stječe zvanje profesora povijesti.

Radio je u osnovnoj školi u Novom Gracu, a umirovljen je u osnovnoj školi u Čazmi. Nakon umirovljenja bio je društveno aktivan - član Vijeća srpske nacionalne manjine Virovitičko – podravske županije u tri mandata i Grada Virovitice u jednom mandatu. Bio je i član Češke besede Virovitica gdje je pjevao u zboru. Bio je prvi tajnik Srpskog kulturnog društva Prosvjeta - Pododbora Virovitica.

- Poštovao je institucije srpske pravoslavne crkve i redovno je prisustvovao liturgijama i obredima koje je organizirala srpska pravoslavna crkva na području županije. Njegov rad u Vijeću srpske nacionalne manjine posebno je bio iskazan u njegovanju i obilježavanju istorijskih datuma i događaja od značaja za srpsku zajednicu te isticanju uloge značajnih pojedinaca iz srpske istorije. Zahvaljujući profesoru Bosancu, kancelarija ovoga Vijeća je ugostila i primila mnoge građane Virovitice, Virovitičko-podravske županije i šire. Rado je sklapao poznanstva i isticao kulturnu tematiku srpske zajednice sa kojom je ostao sve dok ga bolest nije spriječila da dolazi u prostorije Vijeća - rekao je u povodu Vojine smrti Mladen Kulić, predsjednik Vijeća srpske nacionalne manjine Virovitičko-podravske županije.

Kronika

Kolačići (cookies) pomažu u korištenju ove stranice. Korištenjem pristajete na korištenje kolačića. Saznajte više