Novosti

Politika

Kiro dezinformir’o

Na adresu uprave Grada Virovitice stigao je službeni dopis povjerenika za informiranje Republike Hrvatske u kojem su navedeni propusti rada Odsjeka za protokol i odnose s javnošću ureda gradonačelnika Ivice Kirina

E7shsh9pl9kfn6rbh71g6ymy2tz

Ivica Kirin (foto Goran Gazdek)

Na adresu uprave Grada Virovitice stigao je službeni dopis povjerenika za informiranje Republike Hrvatske u kojem su navedeni propusti rada Odsjeka za protokol i odnose s javnošću ureda gradonačelnika Ivice Kirina. Od pet uočenih nepravilnosti na službenom webu pogrešna je čak i informacija o tome tko uopće obavlja dužnost službenika odnosa s javnošću. Stranice su neažurirane, nedostaju brojni javni dokumenti, dok su obrasci za ostvarivanje prava na pristup informacijama zastarjeli po važećem zakonu. Stranice su zato pune agitpropovskih litanija o velebnim projektima. Umjesto da građanima podastre transparentne podatke, Kirin je službene stranice pretvorio u vlastiti bilten. Često se pod egidom ‘Drugi o nama’ prenose PR članci.

Uz kršenje Zakona o pravu na pristup informacijama, Kirinov ured oglušio se i na Zakon o medijima jer kontinuirano izbjegava odgovarati na upite slobodnih novinara, pogotovo ona vezana uz krađu 17 milijuna kuna iz proračuna i sumnjivu smrt gradskog pročelnika. U svom nalazu, inspektorica-savjetnica Helga Gavez pojasnila je obvezu tijela javne vlasti pred novinarima: ‘Povjerenik za informiranje nije nadležan za zaštitu prava sukladno Zakonu o medijima, ali u određenim slučajevima, ako novinari traže informacije u smislu Zakona o pravu na pristup informacijama, može pružiti podršku.’

Kirinovi ađutanti na pitanja koja im nisu po volji ne odgovaraju čak ni pokušajima pozivanja na GDPR ili poslovnu tajnu, što su najčešći razlozi uskraćivanja informacija u Hrvatskoj. Odlučili su se na potpuno ignoriranje pa nisu reagirali ni na upozorenja da će biti prijavljeni povjereniku za informiranje i Hrvatskom novinarskom društvu.

Gradskoj upravi je izdano rješenje da u roku od petnaest dana ispravi brojne propuste. Tako se službeniku za informiranje nalaže i to da s mrežnih stranica ukloni rubriku ‘Katalog informacija’ jer je sadržaj postavljen prema ranije važećem zakonu. Ako to ne učine, slijedi požurnica i dodatna inspekcija, a ukoliko se i na to ogluše – sudski spor pred Upravnim sudom u Zagrebu.

Politika

Kolačići (cookies) pomažu u korištenju ove stranice. Korištenjem pristajete na korištenje kolačića. Saznajte više