Novosti

Politika

Neriješeni virovitički triler

Godinu dana nakon misteriozne tragične smrti pročelnika za financije Siniše Palma, i dalje nije jasno kako su iz gradske blagajne nestali milijuni

Vygx1pbfy5tuz13j62ndmfer8u1

Još veće ovlasti – Ivica Kirin (foto Goran Gazdek)

Prošlo je godinu dana od smrti pročelnika Upravnog odjela za financije i gospodarstvo Grada Virovitice Siniše Palma i nestanka 17,25 milijuna kuna iz proračuna, a da javnost još uvijek pouzdano ne zna kako je ugašen jedan mladi život i kako je moguće da iz gradske blagajne neprimjetno godinama curi novac.

U ponedjeljak ujutro 3. lipnja 2019. na službenom webu Grada Virovitice je objavljeno šturo priopćenje da je gradonačelnik Ivica Kirin ‘nakon saznanja o počinjenju kaznenog djela, isti trenutak podnio kaznenu prijavu Policijskoj upravi virovitičko-podravskoj, a protiv odgovorne osobe pokrenuo postupak udaljenja iz službe te je razriješio svih ovlasti’. Nekoliko sati kasnije na istim stranicama osvanula je službena, vrlo hladno intonirana vijest, bez imalo suosjećanja, da je njihov kolega tragično preminuo.

U policiji nisu željeli govoriti ništa više pravdajući se da o samoubojstvima ne izvještavaju, a Kirin je šutio pozivajući se na ‘zakonske obveze tajnosti vođenja postupka i izvida nadležnih tijela do okončanja postupka’. Dva dana kasnije ipak je popustio pritiscima medija i poslao priopćenje u kojem je krivnju za krađu novca svalio na pokojnika – optuživši ga da je bio ovisnik o kockanju ‘koji nije vidio drugi izlaz iz svojih problema niti je za njih zatražio pomoć’. Način na koji je stvorena šteta, tvrdio je Kirin, bio je skriven, a metode je bilo nemoguće otkriti redovnom analizom poslovanja i financijskim kontrolama.

Knjigovodstveni i financijski stručnjaci, dobri poznavatelji ustroja lokalne uprave i gradonačelnici, isticali su da je bilo nemoguće u tako dugom razdoblju ne primijetiti nesklad između prihodovne i rashodovne strane proračuna. To je na kraju potvrdila Državna revizija: pronašla je lažirane papire, milijunske iznose koji su dizani s bankomata i još puno nedozvoljenih stvari. Podaci u izvadcima žiro-računa na temelju kojih su evidentirane poslovne promjene u poslovnim knjigama i oni u izvadcima žiro-računa koje je Grad u srpnju 2019. pribavio od poslovne banke nisu bili istovjetni. Tragikomično, samo godinu dana ranije, u projektu gradonačelnik.hr Gradu Virovitici dodijeljeno je priznanje za izvrsne rezultate u upravljanju zbog – transparentnosti proračuna.

Kirin je u javnim istupima citirao Bibliju, omalovažavao oporbu i sve one koji su pitali gdje su pare, a za probleme je krivio novinare. Za nestanak novca uz Palma je optužio i Zagrebačku banku tvrdeći da su najveće žrtve ovog slučaja građani i da će novac biti vraćen u proračun. Kako, to nije objasnio. Na ostavku ni danas ne pomišlja, USKOK-ove i policijske istrage još nisu polučile pravni epilog, a četiri prijave Državnom odvjetništvu u Bjelovaru leže u ladicama. Unatoč svemu, Gradsko vijeće mu je dalo još veće ovlasti, angažiralo je revizorske i odvjetničke tvrtke za nešto što je nazvalo neovisnom istragom i odobrilo je novo kratkoročno zaduživanje kod Privredne banke Zagreb za 40 milijuna kuna. Kao instrumente osiguranja za otplatu, osim dvije akceptirane vlastite mjenice i jedne zadužnice – na izričito i naknadno traženje banke, kao dodatno jamstvo – Grad je morao ustupiti svoje tražbine za 10 trgovačkih društava.

Siniša Palm je bio najbliži Kirinov suradnik, čovjek od povjerenja za vođenje najvažnijeg odjela u kojem radi i gradonačelnikova supruga Sanja Kirin. Prije nego što je došao na mjesto šefa financija, tu je dužnost obavljala Vesna Grbac, koja potom odlazi na mjesto pročelnice za unutarnju reviziju, a nakon Palmove smrti, odmah je postavljena na njegovo mjesto. Temeljita policijska i pravosudna istraga o navodnoj kockarskoj ovisnosti te okolnostima pod kojima je umro nikada nije napravljena. Suicid je utvrdila mrtvozornica koja po struci nije liječnica. Iako je morala, obdukciju nije naložila niti je poslije napravljena pa se točan uzrok smrti ne zna.

Politika

Kolačići (cookies) pomažu u korištenju ove stranice. Korištenjem pristajete na korištenje kolačića. Saznajte više