Novosti

Politika

Kadrovsko groblje u Virovitici

Za razliku od svrgnutih HDZ-ovaca Ivice Kirina i Tomislava Tolušića, SDP-ova Nada Čavlović Smiljanec je i nepravomoćno osuđena

6xb2ogr9o1le1okvm8ach9csoqf

Zadnja u nizu posrnulih – Nada Čavlović Smiljanec (foto Sanjin Strukić/PIXSELL)

Takozvani kadrovi iz baze, čijim imenovanjem na visoko pozicionirana i dobro plaćena radna mjesta u ministarstvima, agencijama, javnim poduzećima i ustanovama vladajuće stranke moraju vraćati dug za izgaranje na terenu u borbi za ‘njihovu stvar’, često gadno zabrljaju pa se prije isteka mandata moraju oprostiti od izdašnih prihoda i privilegija. Virovitičko-podravska županija je tradicionalno jaka HDZ-ova utvrda, birači ih već gotovo tri desetljeća održavaju na vlasti pa stranačke lavove i lavice valja honorirati funkcijama u Zagrebu. Ali virovitički stručnjaci najbolji su primjer da s kadroviranjem po teritorijalnom ključu uglavnom nema sreće – Virovitica je dala dva ministra i oba su smijenjena.

Ivica Kirin je 2003., kada je prvi put izabran, imao 33 godine i bio je najmlađi hrvatski gradonačelnik. Dvije godine kasnije tadašnji premijer Ivo Sanader pozvao ga je u Vladu i imenovao ministrom unutarnjih poslova umjesto Marijana Mlinarića koji se povukao iz zdravstvenih razloga. Smijenjen je koncem 2007., nakon što je na Bilogori organizirao božićni lov na divlje svinje u kojem je sudjelovao i general Mladen Markač, tada haški optuženik u kućnom pritvoru. Dapače, Kirin je fotografije nasmijanih lovaca poslao medijima. Njegov neuspješan mandat bit će upamćen po bezbrojnim jezičnim bravurama, od kojih je najpoznatija ‘Jubito’ (kako je nazvao YouTube), i po aktivnom sudjelovanju u aferi Fimi Media u kojoj čeka pravomoćni sudski epilog.

Kraj mandata nije dočekao ni Tomislav Tolušić. Kao ministar regionalnog razvoja i europskih fondova potonuo je prvi put zajedno s cijelom vladom Tihomira Oreškovića u lipnju 2016. Kao ministar poljoprivrede u vladi Andreja Plenkovića smijenjen je u srpnju prošle godine zbog velikog nesklada u imovinskoj kartici, odnosno troškova za koje nije imao opravdanje u primanjima i kreditima, zbog problematičnih isplata poticaja, kardinalnih propusta u kontroli hrane i drugih afera.

Da sindrom ‘naših ljudi’ nije svojstven samo HDZ-u potvrdila je prošlotjedna vijest: nepravomoćno je na dvije godine zatvora zbog trgovanja utjecajem osuđena Nada Čavlović Smiljanec, bivša perjanica virovitičkog SDP-a i saborska zastupnica od 2008. do 2011. Mandat pomoćnice ministra financija i direktorice Porezne uprave nije završila do kraja jer je osumnjičena da je pogodovala osječkom poduzetniku Željku Bilošu koji je krajem 2012. tražio otpis i prolongiranje otplate poreznog duga.

Ipak, ima u Virovitici i politički neuništivih – Josip Đakić uporno se održava unatoč nestašlucima svojih sinova.

Politika

Kolačići (cookies) pomažu u korištenju ove stranice. Korištenjem pristajete na korištenje kolačića. Saznajte više