Novosti

Društvo

Prikupljen novac za kaznu Draganu Umičeviću

U manje od 24 sata prikupljeno je 60 tisuća za kaznu volonteru udruge Are You Syrious? Draganu Umičeviću, kojega je Visoki prekršajni sud u Zagrebu osudio zbog pomoganja obitelji Madine Hussiny da zatraže azil

Large rsz 1dragan uv1

(foto Borderline Europe)

Ovoga je tjedna Visoki prekršajni sud u Zagrebu donio pravomoćnu presudu u slučaju Dragana Umičevića, volontera udruge Are You Syrious? (AYS) koji je u ožujku 2018. godine pomogao obitelji Madine Hussiny da zatraže azil u Hrvatskoj.

Iako je postupio ne samo po zakonu nego i po građanskoj savjesti, protiv Umičevića je podnesena prekršajna prijava zbog navodnog pomaganja u ilegalnom prelasku državne granice. Kazna koju je Ministarstvo unutarnjih poslova tražilo bila je novčana kazna od 320.000 kuna i zatvor za Umičevića, te zabrana rada AYS-a.

Podsjetimo, Madina Hussiny bila je šestogodišnja afganistanska djevojčica koja je 21. studenoga 2017. godine poginula u naletu vlaka prilikom ilegalnog protjerivanja iz Republike Hrvatske, što je potvrđeno nedavnom presudom Europskog suda za ljudska prava.

Zabrinutost zbog progona Dragana Umičevića u ožujku ove godine izrazilo je i 37 članova Europskog parlamenta, koji su u zajedničkom pismu premijeru Andreju Plenkoviću i ministru Davoru Božinoviću nedvosmisleno izrazili podršku aktivistima udruge AYS, a povodom pritisaka na zaposlenicu udruge Tajanu Tadić i njenog partnera Omara Mahdija, kojem je u još jednom pravosudnom skandalu oduzet azil nakon što je odbio postati doušnikom SOA-e, o čemu su Novosti pisale.

Da su se na aktiviste i odvjetnike koji su podržavali obitelj male Madine vršili pritisci kako slučaj ne bi došao do Strasbourga potvrdio je u svojoj presudi i Europski sud za ljudska prava, koji se u tom kontekstu referirao i na pravosudni progon Dragana Umičevića.

Iako je iz sudskih spisa razvidno da je sudac Prekršajnog suda u Vukovaru Dražen Goda znao kako je Umičević umirovljeni hrvatski branitelj čija primanja iznose 5500 kuna mjesečno, dosudio mu je 60.000 kuna kazne. To je ovoga tjedna potvrdio i Visoki prekršajni sud u Zagrebu, ignorirajući raniju presudu Europskog suda za ljudska prava iz koje se iščitava kako je proces protiv Dragana Umičevića zapravo politički pritisak na branitelje ljudskih prava.

U manje od 24 sata 247 građana prikupilo je novac za pokrivanje čitavog iznosa kazne, te 1300 kuna sudskih troškova. Građanskom solidarnošću do sada je prikupljeno 62.691,30 kuna.

"Građani Hrvatske pokazali su da neće dopustiti da se kažnjava dobročinstvo, pogotovo dok pravi kriminalci dobivaju neusporedivo manje kazne ili šetaju slobodni. Uplaćeni iznosi kretali su se od 30 do 5000 kuna. Ponosni smo na sve poruke podrške koje dobivamo, a najviše na našeg volontera Dragana, koji je bio jedan od rijetkih koji su obitelji male Madine pružili ruku kada im je bilo najteže. Iako razočarani stanjem u našem pravosuđu, ne damo se zastrašiti i borimo se dalje", priopćili su iz udruge AYS.

Pravomoćnu presudu će poštovati, kažu, ali najavili su i daljnje pravne korake kako bi istina i pravda u slučaju Dragana Umičevića i Madine Hussiny bila zadovoljena.

Njihovu borbu još uvijek možete podržati uplatom na IBAN HR6824020061100765183 (za uplate iz inozemstva: SWIFT/BIC: ESBCHR22). Račun glasi na Udrugu AYS, u Erste banci. U opis plaćanja možete staviti "za Dragana" ili poruku po vašem izboru. Sva sredstva koja se prikupe ići će za daljnju pravnu bitku.

Društvo

Kolačići (cookies) pomažu u korištenju ove stranice. Korištenjem pristajete na korištenje kolačića. Saznajte više