Novosti

Politika

Prijetnje bombama sudovima zbog Ukrajine?

Predsjednik Vrhovnog suda Radovan Dobronić kazao je da ga je pravosudni policajac obavijestio o dojavi u trenutku kada su imali sastanak s delegacijom Vrhovnog suda Ukrajine, te da mu se čini kako je to povezano s tim

Large karlovac

Policija ispred suda u Karlovcu (foto Kristina Štedul Fabac/PIXSELL)

Sudovi u Hrvatskoj zaprimili su jutros od 9.10 do 9.30 sati dojave o bombama, nakon čega su iste poruke došle i na adrese nekih šoping-centara, izvijestila je policija. U dosad objavljenim porukama prijeti se i rušenjem hrvatske Vlade. Sve institucije kojima su poslane poruke su evakuirane.

MUP je obavijestio da su anonimne dojave upućene na područjima 18 od 20 policijskih uprava sa sjedištima u Zagrebu, Splitu, Rijeci, Osijeku, Slavonskom Brodu, Vukovaru, Bjelovaru, Sisku, Varaždinu, Zadru, Dubrovniku, Šibeniku, Karlovcu, Gospiću, Puli, Virovitici, Čakovcu i Koprivnici. U više gradova policija je već objavila da nakon pregleda objekata nisu pronašli eksplozivne naprave, te da su dojave evidentno lažne. Sumnje su tako dosad otklonjene na sudovima u Slavonskom Brodu, Dubrovniku, Labinu, Poreču, Karlovcu, Varaždinu, Šibeniku, Gospiću, Koprivnici i Đurđevcu.

Dojava je stigla i u zagrebački Arena Centar te u dva splitska šoping centra.

Kako piše Dubrovački vjesnik, sudu na području Dubrovnika poslana je sljedeća poruka potpisana pseudonimom Ressistance:

"U sudu je postavljena bomba

Srušit ćemo Vladu Republike Hrvatske

Mi nismo u ratu s običnim građanima

Molimo napustite zgradu

Ne treba nam smrt

Cilj - uništavanje zgrada

Molim te, nemoj to ignorirati

Naša upozorenja"

Zbog načina na koji je poruka napisana neki su mediji u Hrvatskoj izrazili sumnju da je riječ o prijevodu s nekog drugog jezika uz pomoć alata za prevođenje kakvi postoje na Googleu.

Predsjednik Vrhovnog suda RH Radovan Dobronić rekao je za HRT da ga je pravosudni policajac obavijestio o dojavi u trenutku kada su imali sastanak s delegacijom Vrhovnog suda Ukrajine, te da mu se čini kako je to povezano s tim.

"Nekako mi se čini da je to namjerno napravljeno u ovom trenutku", rekao je Dobronić.

"Prva pomisao mi je bila da je povezano. I praktički 20 minuta od početka tog sastanka stigla je ta dojava", dodao je.

Politika

Kolačići (cookies) pomažu u korištenju ove stranice. Korištenjem pristajete na korištenje kolačića. Saznajte više