Novosti

Kronika

"Пaкeт" у Риjeци

Излoжбa пoсвeћeнa клaсичнoм aлбуму jугoслaвeнскoг нoвoг вaлa у риjeчкoj "Koцкици" бит ћe oтвoрeнa дo 15. сиjeчњa

Large paket

Izložene su fotografije četiri autora

Nakon što je bila postavljena u Beogradu, a zatim i u zagrebačkom MSU-u, izložba fotografija "Novi talas u Beogradu: Paket aranžman (1981. - 2021.)" suradnjom JP-a Beogradska tvrđava i Muzeja grada Rijeke stigla je i u riječku "Kockicu" gdje će biti otvorena do 15. siječnja. Ova je izložba najzaokruženiji pogled na početak iznimno važnog razdoblja rock glazbe u glavnom gradu bivše države, a njezini su autori Zorica Kojić i Dragan Ambrozić dok dizajn potpisuje Dobrila Stevanić.

Otvorenju su prisustvovali ravnatelj Muzeja grada Rijeke Ervin Dubrović, generalni konzul Republike Srbije Goran Petrović te bivši veleposlanik Hrvatske u Italiji Damir Grubiša. Beogradskog novog vala i bendova koji su činili tadašnju scenu prisjetio se novinar i književnik te voditelj odnosa s javnošću Muzeja grada Rijeke Velid Đekić. Govorio je i o rođenju punka u Rijeci, o Parafima i ljubljanskim Pankrtima, a kako autori nisu mogli doći na otvorenje, pročitao je pismo koje su poslali. Više o glazbi toga vremena te o samom Paket aranžmanu je govorio Marinko Krmpotić, glazbeni kritičar Novog lista.

"Paket aranžman" je objavljen u izdanju Jugotona 1981. godine i na svojstven je način definirao novi val u Jugoslaviji. Idoli, Električni orgazam i Šarlo akrobata kasnije su postali bendovi od velike važnosti za cjelokupnu glazbenu scenu, a sve skladbe koje se nalaze na albumu danas se smatraju klasicima. Izložba objedinjuje antologijske snimke četiri fotografa: Goranke Matić, Gorana Vejvode, Brajana Branislava Rašića, te Branka Gavrića, autora omota kompilacije. Njihove fotografije zabilježile su lica i energiju glazbenika prije i nakon snimanja albuma, a ovjekovječeni su brojni trenuci, od odmora muzičara do snimanja spota i nastupa na koncertima.

Potražite Novosti od petka na kioscima.
Informacije o pretplati pronađite ovdje.

Kronika

Kolačići (cookies) pomažu u korištenju ove stranice. Korištenjem pristajete na korištenje kolačića. Saznajte više