Novosti

Društvo

Online kampanja "Oluja u Haagu"

Kampanja na društvenim mrežama zasnovana na video segmentima interaktivnog narativa "Oluja u Haagu", u znak sjećanja na civilne žrtve stradale tokom i nakon vojno-redarstvene operacije "Oluja" u ljeto 1995., počinje u srijedu, 4. avgusta

Large oluja u hagu 1024x691

U znak sjećanja na civilne žrtve stradale tokom i nakon vojno-redarstvene operacije "Oluja" u ljeto 1995. sense Centar za tranzicijsku pravdu, Srpsko narodno vijeće, Documenta – Centar za suočavanje sa prošlošću i Fond za humanitarno pravo Srbije pokreću kampanju na društvenim mrežama zasnovanu na video segmentima interaktivnog narativa "Oluja u Haagu". 

Kampanja počinje u srijedu, 4. avgusta, i trajat će šest dana, a priključit će joj se i brojne organizacije civilnog društva iz regije.

Narativ "Oluja u Haagu" obrađuje pet ključnih pitanja o kojima su se na suđenju generalima Gotovini, Čermaku i Markaču sporile optužba i obrana, a u povodu kojih su Raspravno i Žalbeno vijeće Međunarodnog krivišnog suda za bivšu Jugolaviju (mksj) – na osnovi istih činjenica i istog prava – došli do dijametralno suprotnih zaključaka. Ta pitanja su - cilj operacije "Oluja", svrha granatiranja, ubojstva, pljačke i uništavanje imovine te sprečavanje povratka.

Interaktivni narativ "Oluja u Hagu" dostupan je na ovom linku.

Društvo

Kolačići (cookies) pomažu u korištenju ove stranice. Korištenjem pristajete na korištenje kolačića. Saznajte više