Novosti

Društvo

Дeкaнић прoглaсиo eлeмeнтaрну нeпoгoду

Збoг нeврeмeнa прaћeнoг грaдoм приje нeкoликo тjeднa вукoвaрскo-срeмски жупaн у нeкoликo oпштинa и грaдoвa прoглaсиo je стaњe eлeмeнтaрнe нeпoгoдe

Large ilok

Nevreme je poharalo i područje Iloka (foto Davor Javorović/PIXSELL)

Nakon što je deo Vukovarsko-sremske županije u periodu od 24. maja do 5. juna pogodilo nevreme s ledom, župan Damir Dekanić u srijedu je proglasio stanje elementarne nepogode za opštine Drenovci, Nijemci, Tompojevci, Tovarnik te gradove Ilok i Županju. Loše vremenske prilike u spomenutom su periodu pričinile velike materijalne štete u poljoprivredi i na infrastrukturi, navedeno je u odluci župana, koja je stupila na snagu.

- Odluka je donešena na osnovu zahteva jedinica lokalne samouprave i stanja na terenu. Daljnja procedura će biti da oštećeni u roku od osam dana, u jedinicama lokalne samouprave prijave nastale štete, a nakon toga će usledeti utvrđivanje realnih vrednosti štete i zahtev prema Ministarstvu poljoprivrede za obeštećenjem, rekao je župan Dekanić.

Tačni finansijski razmeri štete na području četiri opštine i dva grada biće poznati nakon što gradske i opštinske komisije završe popis oštećenih objekata i stradalih poljoprivrednih površina. Ono što je poznato od ranije je da su usevi, voćnjaci, vinogradi i stambeni objekti stradali. U Iloku je u periodu nevremena zabeleženo više od 30 intervencija vatrogasaca, stabla su padala na saobraćajnice, stradali su voćnjaci i vinogradi, poplavljene ulice, oštećene fasade kuća te društveni objekti društvene, poput Gradskog muzeja, čija je zgrada bila poplavljena, pa su zaposleni i volonteri danima pomagali da se poprave razbijeni prozori i muzejska građa spremi na sigurno mesto.

Na županjskom području poljoprivrednici još uvek zbrajaju štete. Pojedini su na površinama koje obrađuju imali i do 80 odsto uništenih useva, a šteta na pšenici bila je i 100 odsto. Od ostalih ratarskih kultura, stradali su ječam i uljana repica, kao i soja.

Društvo

Kolačići (cookies) pomažu u korištenju ove stranice. Korištenjem pristajete na korištenje kolačića. Saznajte više