Novosti

Preporuke: muzika

Nostalgija budućnosti

Najbolji pop današnjice citira sve, od disca 1980-ih i indieja 1990-ih do trapa i reggaetona. To u izvedbama megazvijezde Harryja Stylesa, nepredvidive Španjolke Rosalie i štovateljice retro popa, Australke Hatchie stvarno dobro zvuči

Harry Styles: Harry's House (Columbia)

Treći album britanske megazvijezde ostvario je najbolju prodaju u premijernom tjednu u Britaniji i Americi ove godine. Ti rezultati ne čude s obzirom na uspjeh prethodnog albuma "Fine Line" iz 2019. i pratećeg hit singla "Watermelon Sugar" pa je od komercijalnog uspjeha zanimljivija mješavina utjecaja koju su Styles i njegov glavni suradnik, producent i multiinstrumentalist Kid Harpoon ovdje servirali. Počevši od najavnog singla "As It Was", jasno je da je album zamišljen kao stilizirano ostvarenje za velike pozornice i najširu publiku, čvrsto oslonjeno na slobodno posuđenu estetiku osamdesetih bez koje je posljednjih godina očigledno nemoguće zamisliti srednjostrujaški pop. Međutim, Styles te velike, svijetle utjecaje synth popa i RNB-ja tijekom cijelog albuma miješa s toplim pristupom soft rocka sedamdesetih i povremenim naslanjanjem na pristupačno ekscentričnu estetiku indie pop izvođača poput Vampire Weekend ili Haim. Krajnji rezultat je gotovo dosadno savršen u svom pokušaju dosega iznimno široke publike. Isto tako mu je jako teško poreći zaokruženost cjeline, univerzalnu dopadljivost i zanatsku vještinu, a to nije čest slučaj kod velikih pop izdanja osmišljenih za maksimalno iskorištavanje aktualnog trenutka.

 

Rosalia: Motomami (Columbia)

Španjolka Rosalia je pak na globalnu pop scenu došla iz posve neočekivanog svijeta – flamenca. Njezin prvijenac "Los Ángeles" iz 2017. bio je kolekcija akustičnih pjesama snimljenih u suradnji s gitaristom Raülom Refreeom, no već sljedeće godine objavljuje "El Mal Querer" na kojem proširuje izričaj elementima popa, reggaetona i RNB-ja. Album doživljava neočekivani uspjeh kod publike i kritike te joj osigurava ugovor sa Sonyem. Sljedećih nekoliko godina obilježeno je iznimno uspješnim suradnjama s velikim zvijezdama poput Bad Bunnyja, Ozune, J Balvina ili Travisa Scotta. Nastavljajući tom logikom, mogli smo očekivati da će njen treći album biti relativno konvencionalan latin pop ili reggaeton album koji će učvrstiti njenu daljnju globalnu prisutnost. No "Motamami" je daleko od konvencionalnog. To je jedno od najhrabrijih i najeksperimentalnijih pop ostvarenja posljednjih godina. Stilski šaren do same granice koherentnosti, u pitanju je album čija su stilska skakanja u rasponu od trapa do a cappella dijelova povezanih izvanserijskom, ali jednako eklektičnom vokalnom izvedbom. "Motomami" nije lako objasniti jer konstantno izvrće očekivanja slušatelja, ne ostajući nikada predugo na istom motivu ili stilu. No ta tvrdoglava nepredvidivost je ujedno njegova najveća vrlina.

 

Hatchie: Giving the World Away (Secretly Canadian)

Za razliku od prije spomenutog dvojca, Australka Hatchie zasad ne spada u prvu pop ligu. Ipak, njezin drugi album "Giving the World Away" zanimljiv je zbog fiksacije na alternativni i radijski pop devedesetih kad je ono što se tada nazivalo elektronikom imalo utjecaj na sve, od nekadašnjih grunge bendova do Madonne. Hatchie je u jednom od promotivnih intervjua navela upravo Madonnin "Ray of Light" kao jedan od glavnih utjecaja na albumu, uz New Order i Kylie Minogue. Slojevita, ali i iznimno komprimirana zvučna slika specifična za kasne devedesete i rane nulte osnovna je estetska odrednica ovog albuma koji prethodne dream pop utjecaje sada predstavlja u velikom stadionskom izdanju. Sve skupa je zaokruženo nizom pitkih, izrazito pjevnih refrena i u tome je glavna, premda ponajviše teorijska čar ovog albuma. Nostalgija je samo jedan od mogućih odgovora na pitanje zašto indie pop izvođač iz dvadesetih s tolikim ushitom posvaja nešto što se prije jedva dva desetljeća smatralo čistom srednjom strujom. Vjerojatniji je odgovor da je današnji izrazito fragmentirani pop prostor otvorio mogućnost za nekoliko definicija onog što se može smatrati komercijalnom pop glazbom.

Potražite Novosti od petka na kioscima.
Informacije o pretplati pronađite ovdje.

Kultura

Kolačići (cookies) pomažu u korištenju ove stranice. Korištenjem pristajete na korištenje kolačića. Saznajte više