Novosti

Kultura

Kofer pozitivnih misli

Srpska autorica Dragana Martinović predstavila je zagrebačkoj publici knjigu putopisa "Kofer misli"

Large mar nova

Dragana Martinović (u sredini)

Dragana Martinović, blogerica i spisateljica iz Kragujevca, predstavila je svoju prvu knjigu putopisa "Kofer misli" 8. decembra u Knjižnici i čitaonici Bogdan Ogrizović. Knjiga putopisa zagrebačkog nakladnika Studio Moderna donosi autoričine doživljaje najpoznatijih europskih destinacija i Bliskog istoka. Sami zapisi s raznolikih putovanja prepuni su motivacijskih poruka i spoznaja o pozitivnoj strani života.

Kako je naveo Nikola Gamilec, recenzent knjige, Martinović promišlja bitna pitanja koje sebi postavlja intelektualna, radoznala i ničim sputana osoba. U to svakako spada "propitivanje individualnih granica, ali i definiranje pojma istine, ljubavi, duše i slobode."

- Od srca preporučujem da čitate Draganinu knjigu. Imao sam privilegiju čitati rukopis u najranijoj fazi. Knjiga sadržajno, fotografijama, prijelomom i estetikom spada sigurno u red najboljih putopisa koje sam pročitao. Ugodno je iznenađenje i veliko priznanje Dragani da prvom knjigom odmah uđe među najkvalitetnije. Nakon što pročitate knjigu, imate potrebu da je čitate ispočetka. Ona je uspjela pretočiti zapise u priče koje čine cjelinu, ali daje čitatelju priliku da otvori bilo koju stranicu i čita priču zasebno - kazao je Gomilec.

Autorica u svojim putovanjima, naglašeno je, povezuje prostor, ljude, tradiciju, uočava sličnosti te zauzima odnos prema prostoru i prema sebi. Gomilec uočava da je bitna kvaliteta ove knjige pitanje identiteta, jer je ono protkano kroz sve priče.

- Naglašavam identitet, zato što u vrijeme nevolje, krize i straha ljudi postaju nesigurni, osjećaju se ugroženi i povlače se u svoju identifikaciju s religijom, narodom, prostorom. Dragana još uvijek traži svoj identitet, spoznala je da su postojeći preuski za nju. Rekao bih da su svi identiteti njeni. Kad čitate ovu knjigu, pred sobom imate kazališnu predstavu. Dragana je scenarista, redateljica i glavna glumica, a čitateljima je ostavila slobodu da sami napišu rasplet i kraj. Knjiga obiluje nizom filozofskih misli egzistencijalističke provenijencije - ocijenio je Nikola Gomilec.

Autorici je poželio da napiše knjigu poezije, a potencijalnim čitateljima da kupe putopis "Kofer misli" jer je to štivo, smatra, izvrstan poklon u božićnom periodu darivanja.

Kultura

Kolačići (cookies) pomažu u korištenju ove stranice. Korištenjem pristajete na korištenje kolačića. Saznajte više