Novosti

Kultura

Film Nebojše Slijepčevića u službenoj konkurenciji u Cannesu

"Čovjek koji nije mogao šutjeti", kratki film redatelja Nebojše Slijepčevića o zločinu u Štrpcima kada su srpske paravojne jedinice izvele iz vlaka i ubile 19 muslimanskih putnika, drugi je hrvatski film u službenoj konkurenciji festivala u Cannesu

Large covjek koji nije mogao sutjeti cannes 2024

U filmu glumi Goran Bogdan

Kratkometražni igrani film redatelja i scenarista Nebojše Slijepčevića i producenata Katarine Prpić i Danijela Peka (Antitalent), "Čovjek koji nije mogao šutjeti", imat će svjetsku premijeru u sklopu službenog natjecateljskog programa kratkih filmova 77. Filmskog festivala u Cannesu, objavio je HAVC.

"Pet godina radili smo na tome da jednu od najtežih ratnih priča 90-ih pretvorimo u film. U suradnji s Nebojšom koji se ponovo dokazuje kao jedan od najvažnijih hrvatskih filmaša današnjice, sjajnim glumcima, majstorskom ekipom i predanim koproducentima, vjerujemo da smo uspjeli napraviti film kakav smo i željeli. Zahvaljujemo svima koji su sudjelovali u stvaranju filma i svima koji su nas podržali. Ulazak u konkurenciju za Zlatnu palmu filmskog festivala u Cannesu veliko je priznanje za sve nas i hrvatsku kinematografiju," rekao je producent filma Danijel Pek.

Scenarij za film, zasnovan na istinitom događaju, napisao je redatelj Nebojša Slijepčević. Uloge u filmu nose Goran Bogdan, Alexis Manenti, Dragan Mićanović, Silvio Mumelaš, Lara Nekić, Priska Ugrina, Dušan Gojić, Nebojša Pop Tasić, Mijo Pavelko, Martin Kuhar, Jakov Zovko i Robert Ugrina.

Radnja filma prati putnički vlak koji iz Beograda putuje za Bar. Vlak zaustavljaju naoružani pripadnici srpskih paravojnih snaga na maloj stanici u Štrpcima u Bosni i Hercegovini. Dobivši dojavu da u vlaku ima muslimanskih putnika, pronašli su njih 19 i pogubili ubrzo nakon što je vlak krenuo. Tome je svjedočilo oko 500 putnika, no nitko im se nije usudio suprotstaviti, osim jednog čovjeka: umirovljenog oficira Tome Buzova koji je putovao u posjet sinu.

Film Nebojše Slijepčevića drugi je hrvatski film od osamostaljenja koji se na Filmskom festivalu u Cannesu prikazuje u službenom, glavnom natjecateljskom programu, odnosno u konkurenciji kratkometražnih filmova. Prije njega, prikazan je film "Ciao mama" Gorana Odvorčića (Propeler Film) 2009. godine. Slijepčević je autor nagrađivanog filma "Srbenka".

Osim toga, dugometražna manjinska koprodukcija "Kad svane dan" islandskog redatelja i scenarista Rúnara Rúnarssona dio je natjecateljskog programa Izvjestan pogled (Un Certain Regard). Hrvatski koproducent filma je Igor A. Nola (MP Filmska produkcija).

Kultura

Kolačići (cookies) pomažu u korištenju ove stranice. Korištenjem pristajete na korištenje kolačića. Saznajte više