Novosti

Politika

Europski Socijaldemokrati traže pokretanje postupka protiv Hrvatske

"Uznemirujuće je što zadnje istrage sugeriraju da je dio opreme upotrebljene za provođenje pushbackova, izgleda, plaćen sredstvima EU, što uključuje 177 milijuna eura dodijeljenih Hrvatskoj za 'upravljanje migracijama'“, upozoravaju iz parlamentarne grupacije Socijalista i demokrata u Europarlamentu

Large fotka migranti   copy

"Nasilni pushbackovi nisu izolirani slučajevi, kao što pojedine države članice žele da vjerujemo“, kaže Birgit Sippel, koordinatorica S&D-a

Lideri parlamentarne grupacije Socijalista i demokrata, druge najveće u Europskom parlamentu - koja inače podupire aktualnu Europsku komisiju - Iratxe García Pérez, Simona Bonafé i Birgit Sippel, uputili su pismo predsjednici Europske komisije Ursuli von der Leyen, u kojem traže da EK započne legalni proces ("infringement") protiv Hrvatske, Grčke i Poljske zbog kršenja europskih propisa, odnosno "neodržive situacije u pogledu poštivanja ljudskih prava, posebno prava na međunarodnu zaštitu i non-refoulement principa na vanjskim granicama Unije".

Vodeći europski socijaldemokrati pozivaju se na nedavno objavljeno istraživanje međunarodne novinarske mreže koje je pružilo dokaze o nasilju policije na europskim granicama, što je posebno dokumentirano u Hrvatskoj i to snimkom na kojoj četiri pripadnika interventnih postrojbi hrvatske policije premlaćuju migrante na granici s Bosnom i Hercegovinom. U tom su istraživanju, podsjećamo, sudjelovale i Novosti.

"Nedavni medijski izvještaji Der Spiegela, Lighthouse Reportsa, Libérationa i drugih su naglasili, još jednom, izuzetno alarmirajuću sustavnu prirodu pushbackova ranjivih ljudi, često uključujući nasilje. Te su prakse naročito zabrinjavajuće u Egejskom moru, na granici s Bjelorusijom i na zapadnobalkanskoj ruti", pišu Pérez, Bonafé i Sippel.

"Nasilne kolektivne pushbackove na hrvatsko-bosanskoj granici međunarodne organizacije dokumentirale su još 2017. godine. Najrecentniji izvještaji navode uključenost hrvatskih policajaca u operacije pushbackova, što je hrvatska Vlada potvrdila".

Europarlamentarci se referiraju i na znatna sredstva koja je Hrvatska dobila za zaštitu vanjske granice EU:

"Također je uznemirujuće to što zadnje istrage sugeriraju da je dio opreme upotrebljene za provođenje pushbackova, izgleda, plaćen sredstvima EU. To uključuje približno 177 milijuna eura dodijeljenih Hrvatskoj za "upravljanje migracijama" između 2014. i danas. Više puta smo zatražili od Komisije i zemalja članica da ozbiljno razmotre migracijske politike zasnovane na ilegalnim protjerivanjima. To je moguće jedino tako da se poduzmu akcije razmjerne težini situacije. Jednostavno traženje od nacionalnih vlasti da pravilno i transparentno istraže pushbackove nije dovoljno".

U nastavku pisma lideri grupe S&D-a upozoravaju da su pitanja azila i migracija zajednička odgovornost EU-a, kao i da raspoložive informacije ukazuju da nadležne nacionalne granične vlasti iznevjeravaju izvršavanje svojih zakonskih ovlasti, zato što ne provode proceduru slučaj-po-slučaj što se tiče svakog podnositelja zahtjeva za azilom koji prelazi vanjske granice EU.

"Ilegalna protjerivanja protivna su zakonu Europske unije, konkretno članku 78(1) Ugovora o funkcioniranju Europske unije, člancima 3 i 4 Schengenskog graničnog zakonika, članku 9 Direktive za procesuiranje azila, članku 5 Direktive o vraćanju, člancima S&D-a 18, 19 (2) i 24 Povelje fundamentalnih prava Europske unije, i Konvenciji o statusu izbjeglica iz 1951. Stoga tražimo od Komisije da ponovno ocijeni svoj pristup i pokrene postupke o kršenju europskih propisa u slučaju Poljske, Grčke i Hrvatske".

U pismu se spominje i da je Komisija nedavno zatražila od Grčke uspostavu nezavisnog mehanizma nadzora koji bi sprečavao pushbackove migranta, i to kao uvjet za dobijanje daljnjih 15,8 milijuna eura sredstava EU za migracije. Europarlamentarci smatraju da taj pristup treba primijeniti na sve fondove namijenjene migracija i azilu "kao minimum, dok Komisija ne bude imala dovoljno dokaza da su pushbackovi prestali, i da se zemlje koje sustavno provode pushbackove u potpunosti pridržavaju međunarodnih propisa i propisa EU u ovom području".

Na kraju se upozorava da "podizanje zidova i izoliranje od naših najbližih susjeda nikada ne treba biti put naprijed. Potičemo vas da poduzmete sve potrebne korake kako bi se zaustavila nehumana politika pushbackova koja stavlja ljagu na sve nas kao Europljane. EU, kao unija vrijednosti, počinje na vanjskim granicama, ponašanjem prema najranjivijima koji dolaze da od nas zatraže zaštitu", stoji na kraju pisma.

Birgit Sippel, inače koordinatorica S&D-a u parlamentarnom Odboru za građanske slobode, pravosuđe i unutarnje poslove Europskog parlamenta, izjavila je novinarima istraživačke mreže kako "izvještaji pokazuju užasavajuću sliku stanja ljudskih prava na našim vanjskim granicama". U nastavku se, čini se, referirala na službena obrazloženja hrvatske Vlade o tome kako je slučaj s nedavno objavljene snimke "izolirani incident".

"Ti nasilni pushbackovi nisu izolirani slučajevi, kao što pojedine države članice žele da vjerujemo. Prije ih vidim kao sustavni napad na pravo na azil i Ženevsku konvenciju o izbjeglicama. Naša zajednica vrijednosti, Europska unija, mora se žestoko braniti protiv toga. Zbog toga zahtijevamo pokretanje postupka protiv uključenih država članica i zaustavljanje upotrebe EU fondova na vanjskim granicama koje su u pitanju", poručila je.

Politika

Kolačići (cookies) pomažu u korištenju ove stranice. Korištenjem pristajete na korištenje kolačića. Saznajte više