Novosti

Politika

Ekstremist pred sudom

Vođa talijanske ekstremno desne stranke Liga, Matteo Salvini naći će se na sudu jer je u kolovozu 2019. kao ministar unutarnjih poslova donio odluku o sprečavanju pristanka oštećenog broda s 83 migranta na talijansko tlo

Large matteo salvini viminale crop

Matteo Salvini (foto Wikipedia)

Matteo Salvini, vođa talijanske ekstremno desne stranke Liga, naći će se u rujnu na sudu jer je u kolovozu 2019. kao ministar unutarnjih poslova donio odluku o sprečavanju pristanka broda s migrantima na talijansko tlo. Neki od migranata skočili su s broda, a kapetan je molio za dozvolu za pristajanje. No Salvini je tada odlučio ostavio 83 migranta na moru u oštećenom brodu, sve dok 19 dana kasnije tužitelji nisu naložili evakuaciju putnika i zapljenu broda. Suđenje će započeti 15. rujna u Palermu, a bivšem ministru, koji svoju političku karijeru gradi ponajviše na antiimigracijskoj kampanji, prijeti do 15 godina zatvora ako bude proglašen krivim. On je pak putem Twittera poručio da na suđenje ide uzdignute glave uvjeren da je radio u skladu sa zakonom te je dodao kako mu je Italija uvijek na prvom mjestu. "Obrana naše zemlje sveta je dužnost građana... zbog toga mi se sudi", poručio je Salvini.

Iz španjolske organizacije Proactiva Open Arms, koja je upravljala brodom s migrantima, pozdravili su odluku o suđenju. "Kršenje temeljnih prava kao što je zaštita ljudi na moru zbog političke propaganda je sramotno", rekao je za Al Jazeeru Oscar Cams iz ove organizacije, dodajući kako će ovo biti prilika za prosudbu jednog povijesnog perioda Europe.

Dok je bio na dužnosti ministra unutrašnjih poslova, Salvini je tijekom 14 mjeseci spriječio nekoliko brodova s migrantima da pristanu na talijansku obalu, a humanitarne organizacije je optuživao da potiču krijumčarenje ljudi. Osim ovog suđenja, Salvini je pod istragom zbog još jednog slučaja, također iz ljeta 2019., kada nije dozvolio pristajanje brodu obalne straže "Gregoretti", koji je pet dana bio na moru sa 116 migranata. Tužitelj je u tom slučaju predložio da se Salviniju ne sudi jer je provodio vladinu politiku.

Sa svojom strankom Liga Salvini je izašao iz koalicijske vlade u ljeto 2019., nakon neuspješnog pokušaja da izazove nove izbore. Liga je sada dio vlade nacionalnog jedinstva Marija Draghija, u međuvremenu je izgubila više od 10 posto potpore birača, no i dalje je najpopularnija talijanska stranka s 23 posto podrške.

Potražite Novosti od petka na kioscima.
Informacije o pretplati pronađite ovdje.

Politika

Kolačići (cookies) pomažu u korištenju ove stranice. Korištenjem pristajete na korištenje kolačića. Saznajte više