Novosti

Politika

Zvijezde padalice

U više ključnih gradova poput Milana, Napulja i Bolonje pobijedio je lijevi centar. Populistički Pokret pet zvijezda na silaznoj je putanji

Large internacionala  vukobratovi%c4%87

Lokalni izbori neće ugroziti Draghijevu vladu u Rimu (foto Krzysztof Golik/Wikimedia Commons)

Talijanska široka koalicija lijevog centra proglasila je pobjedu na parcijalnim lokalnim izborima čiji je prvi krug održan prošle nedjelje i ponedjeljka. Novu vlast biralo je 12 milijuna Talijana u četiri najveća grada, ali i više od tisuću drugih općina diljem zemlje. Opravdanje za proglašenje trijumfa lijevog centra je uvjerljiva pobjeda u ključnim gradovima poput Milana, Napulja ili Bolonje. U Milanu, drugom najvećem talijanskom gradu i "ekonomskom motoru" zemlje, zeleni su u ime lijevog centra zadržali gradonačelničko mjesto. Slično je u Bolonji koja se smatra "utvrdom ljevice" još od druge polovice prošlog stoljeća, kada je taj grad kontrolirala Komunistička partija, formalna prethodnica Demokratske stranke koja sada vodi blok lijevog centra. U Napulju je pak Demokratska stranka preuzela grad od svojih lijevih konkurenata, dok je regiju Kalabrije zadržala desnica. Ona je također u prvom krugu zadržala neke manje gradove, poput Novare, Grosseta i Pordenonea. Drugi krug održat će se u nizu ključnih gradova, poput Torina i glavnog grada Rima. No već je sada poznato da je Pokret pet zvijezda, populistička grupacija koja je godinama služila kao uzor našem Živom zidu, izgubila vlast u Rimu gdje je od 2016. na vlasti njihova gradonačelnica Virginia Raggi, kao i u Torinu. U glavnom gradu u drugi krug idu desničar Enrico Michetti i kandidat lijevog centra Roberto Gualtieri, koji u drugi krug ulazi kao favorit. Ista je situacija i u Torinu.

Na tradicionalno visoko polariziranoj političkoj sceni Italije, čvrsto podijeljenoj na ljevicu i desnicu, Pokret pet zvijezda se pojavio prije desetak godina kao "neutralna" snaga, jednako udaljena od oba pola, ali i kritična prema cijeloj "političkoj kasti". Nakon niza lomova i lošeg iskustva upravljanja, ova protestna stranka je polako ali sigurno u silaznoj putanji. Prije svega tri godine, Pokret je pojedinačno osvojio uvjerljivo najveći broj glasova, odnosno 33 posto, na parlamentarnim izborima. Na nedavnim lokalnim izborima osvojio je tek oko 20 posto glasova u Rimu i devet posto u Torinu, velikim gradovima kojima je dotad vladao, a u Milanu manje od tri posto. Eventualni nestanak ili daljnje potonuće te stranke mogli bi izazvati potres na političkoj sceni gotovo jednak onom koji je izazvalo njezino pojavljivanje. Posrnula populistička stranka trenutno je neizostavan koalicijski partner lijevom centru, kako u nizu lokalnih sredina, tako potencijalno i na nacionalnoj razini. Iako je 2018. formirao vlast s ekstremno desnom Ligom i na poziciju moći lansirao njezinog lidera Mattea Salvinija, Pokret pet zvijezda se godinu i pol kasnije okrenuo Demokratskoj stranci i lijevom centru s kojim je formirao jednako kratkotrajnu vladu kakva je bila i ona s Ligom.

Italijom danas vlada već treća vlada u istom parlamentarnom mandatu od 2018. Vodi je bivši predsjednik Evropske centralne banke Mario Draghi, a uživa potporu gotovo cijele političke scene kao "vlada nacionalnog jedinstva". Sukobi oko lokalnih izbora neće dovesti u pitanje stabilnost vlade čiji je ključni zadatak raspodjela evropskog paketa pomoći za suočavanje s posljedicama pandemije. No formalnim partnerima u vladi lokalni izbori su ujedno i priprema za one nacionalne jednom kad tehničkoj vladi istekne mandat. Unatoč dobicima, pozicija demokrata i bloka lijevog centra nije ugodna, pogotovo zbog slabljenja potencijalno ključnog partnera, Pokreta pet zvijezda. Desnica je kumulativno još uvijek jača, no muče je unutrašnji konflikti koji su se na ovim izborima samo produbili. Pored Lige, desničarski blok čini i stranka Forza Italia čiji je predsjednik još uvijek Silvio Berlusconi, kao i postfašistička stranka Braća Italije. Razlika između rezultata ove tri stranke dovoljno je mala da pitanje budućeg premijerskog kandidata ili kandidatkinje s desnice ostavi otvorenim. Također, najekstremnija od tri stranke – Braća Italije – potvrdila je ovim izborima da je prvi put najpopularnija na desnici. Unatoč tome što nije osvojila nijedan veći grad, njezin pojedinačni rezultat u većini je ključnih gradova jači od rezultata partnera s desnice, a stranka je pod vodstvom Giorgije Meloni dosegla 20 posto podrške u anketama. No da bi mogli konkurirati demokratima, desničari moraju ostati zajedno, a to možda i neće biti tako lako ako će najdesnija stranka nastojati voditi igru.

Potražite Novosti od petka na kioscima.
Informacije o pretplati pronađite ovdje.

Politika

Kolačići (cookies) pomažu u korištenju ove stranice. Korištenjem pristajete na korištenje kolačića. Saznajte više