Novosti

Kronika

75. godišnjica Unske grupe

U Pećigradu, mjestašcu između Velike Kladuše i Cazina u susjednoj BiH, prošle subote je obilježena 75. godišnjica formiranja poznate Unske operativne grupe koja je kasnije dijelom ušla u sastav Osme kordunaške i Sedme banijske udarne divizije

Prošle subote je u Pećigradu, mjestašcu između Velike Kladuše i Cazina u susjednoj BiH, obilježena 75. godišnjica formiranja poznate Unske operativne grupe gdje su većinu boraca činili domaći muslimani Bošnjaci, a značajan broj bio je i boraca Hrvata i Srba. Unska operativna grupa kasnije je dijelom ušla u sastav Osme kordunaške i Sedme banijske udarne divizije. U cijelom ratu ta je Grupa imala 496 poginulih boraca.

O tim događajima opširnije je govorio Sulejman Muhamedagić (93), najpoznatiji antifašist iz sjeverozapadnog dijela BiH. Svečanosti su prisustvovali antifašisti iz Slovenije, Ilirske Bistrice, Karlovca, Duge Rese, Vojnića, Krnjaka i Petrinje. Sakupilo se stotinjak gostiju, a bilo bi ih mnogo više da na tom području nije bila prava mećava, a i gripa je učinila svoje.

Kako je rekao bivši predsjednik karlovačkih antifašista Mirko Miladinović, na spomen ploče uz cestu su položeni vijenci dok se zbog snijega nije moglo doći do brda i spomenika ‘Tri partizana’ iz redova triju naroda. Domaćine su pozdravili Ratomir Bošnjak, predsjednik Udruženja antifašista Karlovačke županije i Dušan Crnković, predsjednik jednog od dva Udruženja antifašista iz Vojnića. Nakon toga je nastavljeno druženje u tamošnjem Društvenom domu.

Kronika

Kolačići (cookies) pomažu u korištenju ove stranice. Korištenjem pristajete na korištenje kolačića. Saznajte više