Novosti

Kronika

Zeleni brijeg seli na Ciglarsku grabu

Sisačka udruga mladih za promicanje kulture Green hill, čiji je prostor onesposobljen u potresu, dobila je šansu da na novoj lokaciji postavi drvenu kućicu za čiju izgradnju skupljaju donacije

Kobni potres koji je krajem decembra prošle godine uništio stare kuće u samoj jezgri grada Siska, rezultirao je nemogućnošću življenja i rada u njima. Jedna od takvih kuća s "crvenom naljepnicom" kojoj prijeti opasnost od urušavanja, jest i ona gdje se nalazio prostor Green Hill bara, kafića poznatog po ekipi mladih ljudi Udruge za promicanje kulture Zeleni Brijeg, odnosno Green Hill udruge, koji su tamo održavali izložbe, radionice, koncerte, predstavljanja knjiga, sportske turnire i humanitarne akcije.

Usprkos potresu i nedaćama koje su zadesile stanovnike Siska, članovi Green Hill udruge su odlučno krenuli naprijed te nastavili raditi na stvaranju novog prostora za svoj rad. Pokrenuli su akciju s ciljem da sami izgrade montažnu kućicu u kojoj će nastaviti održavati programe za Siščane.

- Na javnom prostoru na Ciglarskoj grabi, na tzv. sisačkom Bundeku, postoje betonski temelji na kojima nam je Grad Sisak dopustio da postavimo montažnu kućicu. Ta lokacija uz samo jezero potpuno odgovara našim zamislima jer ima struju, vodu, odvod i septičku jamu. Divan je to prostor u prirodi gdje u šetnjama prolazi mnoštvo Siščana, a nemaju prilike tamo nigdje odmoriti uz piće. Na toj lokaciji možemo provoditi programe udruge i to u još boljem, prirodnom ambijentu, pa i proširiti ih, recimo s izložbama oko jezera, kao i napraviti kutak za djecu. U prvoj fazi izgradili bismo kućicu manje konstrukcije, 5 x 2,5 metara. Kasnije bi sami izgradili još dvije kućice za sanitarni čvor i prostor koji bi imao otvoreni šank. Za cijelu kućicu potrebno nam je 10.000 eura u građevinskom materijalu. Sve radove ćemo sami izvoditi, a stolar će nam posao volonterski odraditi - kaže Nemanja Kantar, tajnik sisačke Green Hill udruge.

Kako bi uspjeli izgraditi montažnu kućicu, ovi mladi Siščani pozivaju sve kojima je Sisak u srcu, da se odazovu akciji i doniraju građevinski materijal ili uplate donacije na račun udruge Green Hill u Erste banci na IBAN: HR8724020061100909759; opis plaćanja - Donacija zbog potresa. Kontaktirati ih se može na e-mail: bar@greenhill.hr ili porukom na stranicu Green Hill bara na Facebooku ili Instagramu.

Nemanja je s kolegicom Viktorijom Šimunović 2019. godine pokrenuo poduzeće želeći osigurati kontinuirano financiranje ove udruge. Iste godine pronašli su prostor za Green Hill bar te su sa četrdeset članova udruge samostalno uredili zapušteni prostor u centru Siska te ga uredili u poznati Green Hill bar koji se sada bori za opstanak.

Udrugu za promicanje kulture Zeleni Brijeg osnovana je u prosincu 2016. godine i okuplja 70 članova. Sa željom da Sisak ne potone u apatiju, da mladi imaju perspektivu za kulturni život i volju za ostanak u rodnome gradu, krenuli su s aktivnostima. Odmah su se pridružili Koordinaciji udruga mladih Sisak – KUMS te u njihovom Klubu mladih Skwhat u sisačkoj Šumici, sudjelovali u organiziranju programa, gdje i dalje organiziraju veće aktivnosti poput koncerata.

U Klubu mladih Skwhat, koji nosi "zelenu naljepnicu", smješteno je sada četvero osoba čiji su domovi stradali u potresu. Od prvog potresa članovi Green Hilla i drugih udruga u Skwhatu bili su na terenu i pomagali ljudima, popravljali krovove po Petrinji, Sisku i drugim mjestima po Baniji.

- Green hill ima jaku video sekciju, a pošto sam i sam radio kao snimatelj, zainteresirao sam ekipu da se bavi videom te imamo dosta opreme za snimanje, time smo dali svoj doprinos Klubu mladih gdje se nalazi studio za snimanje pjesama. Kao Green Hill udruga radili smo po gradu Sisku, osim koncerata, izložbi fotografija, promocija knjiga, zelenih radionica i veliki "Graffiti Jam". U kvartu Zeleni brijeg uređivali smo neugledne garaže, postavivši fasade na njih i iscrtavajući grafite, a organizirali smo i graffiti jamove na foliji odnosno oslikavali folije razvučene između drveća. I na obali Kupe, u popularnom "Rokiću", organizirali smo događaje poput hodanja po žici. Sve je to naš kulturni urbani izričaj u centru Siska. Ekipa smo koja uvijek prihvaća nove ljude i nove ideje. Upravo nam programi nastaju od zamisli novih članova koji su nam se pridružili prepoznavši naš rad. Smisao svega i jest da nam se svatko može priključiti i dati svoj doprinos aktivnostima svog grada, a mi svoje resurse koristimo da bi ideje proveli u djela – zaključuje Nemanja Kantar.

Potražite Novosti od petka na kioscima.
Informacije o pretplati pronađite ovdje.

Kronika

Kolačići (cookies) pomažu u korištenju ove stranice. Korištenjem pristajete na korištenje kolačića. Saznajte više