Novosti

Kronika

Зa свe жртвe

Српскa зajeдницa у Хрвaтскoj oвих je дaнa низoм кoмeмoрaтивних скупoвa и пaрaстoсa у Двoру, Вукoвaру, Пaкрaцу, Eрвeнику, Зaгрeбу, Слaтини, Бeлoм Maнaстиру, Сплиту и другим мjeстимa oдaлa пoчaст жртвaмa стрaдaлим тoкoм и нaкoн ‘Oлуje’

Srpska zajednica u Hrvatskoj ovih je dana nizom komemorativnih skupova i parastosa u Dvoru, Vukovaru, Pakracu, Erveniku, Zagrebu, Slatini, Belom Manastiru, Splitu i drugim mjestima odala počast žrtvama stradalim za vrijeme ‘Oluje’ i u sedmicama i mjesecima nakon nje, prisjetivši se također žrtava tokom cijelog trajanja ratova 1990-ih.

U županijskim, gradskim i općinskom vijećima srpske nacionalne manjine širom zemlje pročitana je 13. Izjava sjećanja SNV-a u kojoj se podsjeća na ‘Oluju’ i njene posljedice, a koju su potpisali Milorad Pupovac, predsjednik Savjeta SNV-a te Dragana Jeckov i Aneta Vladimirov, zamjenice predsjednika SNV-a.

‘Na 25. godišnjicu operacije ‘Oluja’ sjećamo se strahota rata 1991. - 1995. te svih žrtava i svih njihovih stradanja, kako Hrvata koji su stradavali u ratnom nasilju i progonima 1991. i 1992., tako i Srba koji su stradavali u ratnom nasilju i progonu u ljeto i jesen 1995., ali i godinama nakon toga. I dok su ratna stradanja Hrvata priznata i ozvaničena komemoriranjima, a progonstva završila povratkom, te mnogi odgovorni Srbi za počinjene zločine nad njima kažnjeni, to se ne može reći za ratna stradanja i progonstvo Srba. Ratni zločini počinjeni prema Srbima rijetko su kažnjavani, posebno zločini u Oluji i nakon nje’, stoji u Izjavi sjećanja.

‘Mislimo da je vrijeme da se nakon 25 godina ti zločini osvijetle i da se osvijesti zašto se to dogodilo i kolika je to šteta ne samo za Srbe u Hrvatskoj, nego i za samu Hrvatsku. Mislimo da je nužno da se prema Srbima zaustavi širenje mržnje i nasilja te da se počne graditi društvo tolerancije i poštivanja različitosti. Mislimo da je nužno da se prestane ismijavati ili prešućivati tuđa stradanja. Umjesto toga treba početi poštivati stradanja drugih. Tako čine čestiti ratnici, tome vode mudri i pošteni političari, o tome propovijedaju istinski svećenici. A dok ih ne čujemo i ne budemo im se mogli pridružiti, ostat ćemo u mislima kako s našim stradalim i prognanim sunarodnjacima Srbima tako i s našim stradalim i prognanim sugrađanima Hrvatima, u isto vrijeme i u istim mislima na dan sjećanja na egzodus prouzročen Olujom’, zaključuje se u Izjavi.

Komemoracija je održana i u Vukovaru, gdje je u prostorijama Zajedničkog veća opština Izjavu sjećanja pročitala je Vesna Vujić. Predsjednik Vijeća srpske nacionalne manjine Vukovarsko-sremske županije Svetislav Mikerević podsjetio je da zločini počinjeni u ‘Oluji’ i drugim mjestima nisu procesuirani, da se velik broj ljudi nije vratio u Hrvatsku, da im nikad nije nadoknađena šteta i da se mnogi koji žive u Hrvatskoj ne osjećaju sigurno. Komemorativnoj sjednici prisustvovali su generalni konzul Srbije u Vukovaru Milan Šapić, saborska zastupnica SDSS-a Dragana Jeckov, predsjednik Glavne skupštine SDSS-a Vojislav Stanimirović, zamjenik župana Vukovarsko-sremske županije Đorđe Ćurčić, predsjednik ZVO-a Srđan Jeremić, kao i brojni srpski aktivisti.

U nizu crkava održani su i parastosi koje su služili arhijereji i sveštnstvo SPC-a, podsjetivši u svojim besjedama na stradanja, potrebu za mirom i značajnu ulogu i pravoslavne i rimokatoličke crkve u odnosu prema žrtvama i onima koji su počinili zločine.

Kronika

Kolačići (cookies) pomažu u korištenju ove stranice. Korištenjem pristajete na korištenje kolačića. Saznajte više