Novosti

Politika

Uškopljeni domoljupci

Stiješnjeni između široko razgranatih krakova interesa svojih financijskih mecena, članovi Domovinskog pokreta smisao političkog postojanja traže u manipulaciji komemoracijama u Vukovaru i Škabrnji te fizičkim prijetnjama predstavnicima srpske zajednice

Large penava

Ivan Penava, gradonačelnik Vukovara (foto Patrik Macek/PIXSELL)

Nije lako vukovarskom gradonačelniku Ivanu Penavi, saborskom zastupniku Stipi Mlinariću Ćipi, a odnedavno ni ratnom zapovjedniku Škrabrnje Marku Miljaniću. Upinju se zadnjih dana okrenuti vodu na svoj mlin kako bi iskoristili političku situaciju za sitnokalkulantske interese, a prostor za to im je jako sužen. Zato im je instrumentalizacija vukovarske tragedije ključan, vjerojatno i zadnji preostali adut da opet postanu kakav-takav faktor na političkoj sceni.

Kojim god drugim putem da krenu već na prvom zavoju čekaju ih poput hobotnice razgranati krakovi interesa financijske mecene Domovinskog pokreta Pavla Vujnovca. Već im na uši izlazi kako ih kolege po desničarenju iz Mosta dočekaju na volej kad spomenu HDZ-ove afere poput prodaje plina po bagatelnim cijenama na osnovu koje je opet Vujnovac podebljao profit svom Prvom plinarskom društvu. Ili nekretninske afere, opet je tamo Vujnovac. Ili, raspetljavanje priče oko Agrokora, opet tamo Vujnovac. I sve tako redom. Vlasnik PPD-a ima zaista široku paletu poslovnih podviga – od onih u začetku do široko razlistanih, a koji su u većoj ili manjoj mjeri vezani uz državni, odnosno javni novac, a to je – znamo – HDZ-ovo leno. Ma s koje strane napadali HDZ prije ili kasnije naići će na Vujnovca, a njegove interese niti žele niti smiju ugrožavati.

Ne treba zato čuditi što je Penava prije pola godine otklonio bilo kakve sumnje o povezanosti s Vujnovcem kada je jasno kazao da su napadi na PPD zapravo napadi na Hrvatsku, izjednačivši brzorastuću firmu ni manje ni više, nego s cijelom državom. A onda se ljuti što mu stranku podsmješljivo nazivaju Prvi domovinski pokret (PDP), aludirajući na kraticu Prvog plinarskog društva (PPD).

"PPD nisu utemeljili nikakvi tajkuni, nego je novostvorena vrijednost i ja to shvaćam kao napad na Hrvatsku", izgovorio je Penava u intervjuu Novom listu u kojem, važno je podsjetiti, nije isključio moguću postizbornu koaliciju s "mrskim" HDZ-om Andreja Plenkovića. Znamo kome takav rasplet ne bi bio mrzak, posebno s obzirom da premijer i poduzetnik, koji je svojom veličinom odavno nadmašio Ivicu Todorića iz najboljih dana, međusobno sasvim dobro stoje i već odavno daleko od viška očiju tiho koaliraju.

Nije, dakle, lako Domovinskom pokretu. A da o interesima vlasnika Pevexa, Marija Radića, političkog tajnika koji je stranku postavio opet na noge nakon što je maknut Miroslav Škoro, nismo rekli ni riječ.

Sve što im je ostalo je gola politika u kojoj oni ne znaju puno, ali - kao i svaki lešinari – lako prepoznaju slabu metu koja im na različite načine već gotovo tri i po desetljeća služi da svoj uski okvir političkog djelovanja ispune nekakvom svrhom. Meta su, naravno, hrvatski Srbi. Zato je Penava napravio onaj ustaškofilski plakat s istaknutim slovom U, zato zadnjih dana Mlinarić Ćipe prijeti da će on osobno fizički stati ispred predsjednika SDSS-a Milorada Pupovca i spriječiti ga da baci vijenac u počast žrtvama Vukovara 17. studenoga, zato Penava prijeti da u vukovarskoj koloni nisu dobrodošli oni kojima smeta ustaško-hosovski pozdrav "Za dom spremni", zato novoprimljeni DP-ovac Mlinarić zadnjih dana obilazi obitelji stradalih u Škabrnji tražeći od njih da potpišu peticiju kojom se traži zabrana sudjelovanja članova SDSS-a na komemoraciji u tom selu.

Postavljaju se kao vlasnici komemorativnih obilježavanja. Oni određuju tko smije sudjelovati na njima, pa i pod prijetnjom fizičkog nasilja. Međutim, čak ni u tome nisu dosljedni. Zadržavaju se na koketiranju s ustašstvom i pripadajućom srbofobijom, jer znaju da to pali kod njihovih birača, ali čak ni u tom širenju crnila i svjesnom podgrijavanju ionako u studenom vrele političke situacije nisu dosljedni. Ne usuđuju se reći ono uistinu misle pa se sitnom lukavošću provincijalnih fiškala, sasvim primjerenoj ideologiji koju zagovaraju, izvlače da na spornom plakatu nije istaknuto slovo "U", nego susjedno mu po abecedi "V" koje se po potrebi zadeblja i pretvori u repato U. Nije laka ta njihova pozicija uškopljenih domovinaca. Prirodno je da misle kako im pripada puno više od saborskih plaća, podijeljenih sinekura i otvorene telefonske linije s onom firmom u zamahu.

Politika

Kolačići (cookies) pomažu u korištenju ove stranice. Korištenjem pristajete na korištenje kolačića. Saznajte više