Novosti

Politika

Uhvaćen u Mrežu

Za razliku od predsjednika HEP-a Frane Barbarića koji je pet mjeseci uspješno odolijevao smjeni, ministar Davor Filipović smijenjen je tek koji sat nakon objave priče o njegovom savjetniku Jurici Lovrničeviću

Large filipovi%c4%87

Nije izdržao ni jedan dan – Davor Filipović (foto Luka Stanzl/PIXSELL)

Afera Mreža, kako su mediji nazvali smjenu ministra gospodarstva i održivog razvoja Davora Filipovića, neodoljivo podsjeća na Fimi Mediju iz vremena Ive Sanadera, kada je također zbog izvlačenja javnog novca u svrhu oglašavanja pravomoćno osuđen HDZ No, ona je tek jedna u nizu sličnih koje se redovno događaju i na nacionalnoj i na lokalnoj razini, o čemu su Hrvatsko novinarsko društvo (HND) i Gong proveli nekoliko istraživanja upozoravajući da se proračunski novac namijenjen medijima koristi za političke interese i različite oblike korupcije.

Zbog toga je teško vjerovati da je snimka Filipovićevog savjetnika Jurice Lovrinčevića na kojoj s novinarom Marinom Vlahovićem - koju je ovaj iz nepoznatih razloga proslijedio tjedniku Nacional – dogovara oglašavanje na zagrebačkoj TV Mreži po metodi "pola tebi, pola meni" bila razlog njegove smjene. Uostalom, Filipović nije bio smijenjen zbog puno teže plinske afere prije pola godine kada se Inin plin prodavao privatnim tvrtkama po bagatelnim cijenama koja je državu koštala više od deset milijuna eura pa je teško očekivati da bi ova, u kojoj se vrti nekoliko stotina tisuća eura, i to neposredno pred superizbornu godinu, bila povod odlasku jubilarnog tridesetog ministra iz vlada koje je vodio premijer Andrej Plenković. Prije će biti da je kap koja je prelila čašu negdje drugdje.

Podsjetimo, prije deset dana je smijenjen predsjednik Uprave HEP-a Frane Barbarić, drugi glavni akter iz plinske afere. I on i Filipović unatoč silnim pritiscima javnosti prije pet mjeseci da ih se smjeni uspješno su politički preživjeli, da bi sada – svatko iz svoga razloga – ipak bili razriješeni dužnosti: Barbarić zbog ilegalne gradnje na Hvaru, a Filipović zbog "afere Mreža". Premda su i ovi povodi dovoljni, činjenica je da su tek kap u moru znatno veće i financijski važnije prodaje plina za nekoliko centi.

Nije tajna da sukob između njih dvojice traje godinama i da je Filipović silno zamjerio Barbariću jer ga nije podržao u izborima za zagrebačkog gradonačelnika. Neslaganje se dodatno produbilo s osvajanjem moći. Nije Filipović slučajno svog prijatelja Lovrinčevića doveo na funkciju savjetnika i poklonio mu, kako je rekao, apsolutno povjerenje. Još uvijek nije jasno je li ministar znao da ovaj izvlači novac iz državnog budžeta, tvrtki i fondova za vlastitu korist. Ako je znao, a nije reagirao, znači da su to radili zajedno. Ako pak nije znao, to bi značilo da nije u stanju voditi kućni savjet, kamoli važno ministarstva. Lovrinčević se, naime, na snimci hvali kako, osim novca iz Ministarstva gospodarstva, kontrolira i onaj iz Janafa, Fonda za nuklearnu energiju, Fonda za okoliš, Hrvatskih voda, Hamaga…

"Ja sam ove godine izvukao 140 hiljada eura, mogu i iduće godine isto, minimalno. Barem dok sam tu u Ministarstvu, tu di pada lova, tak da, love ima, nije problem", govori Lovrinčević, kojeg Filipović u srijedu, dan nakon smjene, brani riječima da mu novac ne treba, jer da spada među najbogatije ljude u Hrvatskoj, što bi valjda po njegovom rezoniranju trebao biti znak da nije sklon lopovluku. Iskustvo, međutim, govori nešto drugo i dokaza je koliko hoćete: treba biti znatno oprezniji kad si u društvu novopečenih bogataša, nego sirotinje.

Tko je uopće Jurica Lovrinčević? Radi se o suvlasniku Pevexa (23,3 posto), donedavno bliskom suradniku Pavla Vujnovca iz PPD-a i Marija Radića iz Domovinskog pokreta. Bio je član Kriznog stožera za nabavu plina i osobno angažiran na prodaji Petrokemije koju je turska kompanija Yildirim kupila od Ine i PPD-a. Nekada veliki prijatelji, pogotovo Lovrinčević i Radić, razišli su se u svađi upravo oko Pevexa. Vujnovac (36,6 posto vlasništva) i Radić (16,6 posto), kao većinski dioničari, žele prodati tu tvrtku, što Lovrinčević s dijelom malih dioničara blokira.

Pevex, naime, pravdajući se investicijama već drugu godinu zaredom nije isplatio dividendu dioničarima, što mnoge od njih prilično smeta. Samo prošle godine dobit je iznosila gotovo 35 milijuna eura koje, tvrde mali dioničari, Vujnovac i Radić koriste za bildanje bilance prije prodaje. Sukob traje i na proceduralnoj razini pa Lovrinčević pokušava suspendirati odluke Pevexove Skupštine. Upravo je zbog toga njegovo imenovanje za Filipovićevog savjetnika bilo sporno, s obzirom da se sumnjalo da će učiniti sve što može da što više oteža široko razgranato poslovanje, i to prije svega Vujnovcu.

"Ja sam ove godine izvukao 140 hiljada eura, mogu i iduće godine isto, minimalno. Barem dok sam tu u Ministarstvu, tu di pada lova, tak da, love ima, nije problem", kazao je Jurica Lovrinčević

Da sumnje u Lovrinčevićeve namjere nisu bile bezrazložne pokazuju poruke s WhatsApp platforme koje je objavio Večernji list iz kojih je vidljivo da je Lovrinčević preko istog novinara Vlahovića Nikoli Grmoji iz Mosta dilao podatke iz ekonomskog resora pa je upravo ta stranka vodila priču u plinskoj aferi raspolažući povjerljivim informacijama koje je dobivao iz ureda ministra u HDZ-ovoj Vladi, iako Most i HDZ u javnosti kotiraju kao najžešći neprijatelji. Bilo kako bilo, trebalo je sačekati tek deset dana da nakon Barbarića – kojeg se također veže uz Vujnovca – u javnosti odjednom pukne afera Mreža koja je sa sobom povukla Vujnovčeve protivnike – Filipovića i Lovinčevića. Slučajno?

Marin Vlahović, inače sin pokojnog Jože Vlahovića, objavom snimki nije kompromitirao samo Lovrinčevića, nego i sebe. Zašto je to napravio ovaj novinar blizak desnim medijima i partijama, također nije jasno.

U ovako postavljenoj shemi pitanje svih pitanja svakako je što o svemu misli Plenković i kakav je njegov odnos s Vujnovcem koji praktički iz mjeseca u mjesec širi svoj vlasnički portfelj i postaje najbogatiji Hrvat ikada. Činjenice kažu da se Barbarić mjesecima uspješno držao noktima za funkciju, dok je Filipović pao tek koji sat nakon objave jedne u nizu naslovnica o korupciji u vrhu vlasti. "Ovo je vrlo kompleksna tema koja je mnoge zatekla i zato uzimamo određeno vrijeme da zaista ispitamo sve do kraja", izjavio je prije pet mjeseci nakon izbijanja plinske afere Andrej Plenković. Izgleda da "određeno vrijeme" neće brzo završiti.

Potražite Novosti od petka na kioscima.
Informacije o pretplati pronađite ovdje.

Politika

Kolačići (cookies) pomažu u korištenju ove stranice. Korištenjem pristajete na korištenje kolačića. Saznajte više