Novosti

Kultura

Umjetnik na čekanju

Muzej suvremene umjetnosti odgađa izložbu kontroverznog stvaraoca Mangelosa: Je li razlog odgađanju retrospektive Dimitrija Bašičevića neprofesionalnost, financije ili nepriznavanje ovog hrvatskog umjetnika srpskog porijekla?

Dphnoxs4rc09rbrwmtp9jr2o5eo

Još uvijek bez punog priznanja - Mangelos

Izložba suvremenog umjetnika Dimitrija Bašičevića Mangelosa (1921-1987), planirana u zagrebačkom Muzeju suvremene umjetnosti za ovu kalendarsku godinu, ipak neće biti održana. Rođen u Šidu, filozofiju i povijest umjetnosti Mangelos je diplomirao u Zagrebu. Bio je likovni kritičar, kustos arhiva Instituta za likovne umjetnosti JAZU, Galerije primitivne umjetnosti, kasnije i Moderne galerije, preteče današnjeg MSU-a. Njegovi radovi izlagani su diljem svijeta, u londonskom Tate Gallery, njujorškoj MoMa-i, pariškom Centre Pompidou. Novu veliku retrospektivu, planiranu u MSU-u, Grad Zagreb je uvrstio u Program javnih potreba u kulturi.

- Ravnateljica MSU-a Snježana Pintarić se nekoliko godina uporno suprotstavljala održavanju izložbe. Razlog tome je dvojak: ili ne raspoznaje važnost i ulogu Mangelosa u hrvatskoj i europskoj umjetnosti, ili se prema njemu odnosi kao prema kulturnom, ali i nacionalnom otpadniku, nekome tko ne pripada ‘hrvatskoj kulturi’, a bogme ni ‘nacionalnom biću’. Ova će odluka za posljedicu imati još dublji pad ugleda MSU-a. Kako gradonačelnik Bandić misli potvrditi novi ravnateljski mandat gospođi Pintarić koja već sada pokazuje nepoštivanje njegovih odluka i odluka Skupštine Zagreba - ističe kustos MSU-a Tihomir Milovac. No ravnateljica MSU-a kaže da je do nas ‘došla kriva informacija’.

- Za izložbu su Programom javnih potreba u kulturi za 2017., a ne za 2018. godinu, bila odobrena sredstva u iznosu od 100.000 kuna. Sredstva nisu bila dovoljna da se izložba realizira, jer je troškovnik koji je izradila Nada Beroš iznosio 742.500,00 kuna. Predložena je za financiranje i u 2018. s time da je ovaj put tražen iznos od 696.000,00 kuna, od čega honorar Nade Beroš iznosi 70.000,00 kuna - navodi Pintarić, tvrdeći da je financijski dio bio neizvediv.

Nada Beroš, umirovljena kustosica MSU-a, kaže da je na retrospektivi Mangelosa radila zadnje tri godine jer je željela povezati njegovu razdijeljenu ostavštinu pod istim krovom, kao i njegove paralelne životne priče, onu hrvatsku i srpsku. Upitana o iznosu svog honorara ističe da je riječ o njenom višegodišnjem i budućem radu.

- Radi se o višegodišnjem bojkotu Mangelosove izložbe, pa jednom nema prostora za izložbu, drugi put nema slobodnog termina, treći put nema novca. Zapravo ne postoji razumijevanje ni jasna slika o tome čime nas je Dimitrije Bašičević Mangelos zadužio. Tu kompleksnu osobu sredina nikada nije mazila, ali ni on nije mazio nju. Bilo bi jako važno da se konačno – ovdje i sada – u MSU-u, u Zagrebu u 2018., suočimo s tom osobom, ali i s odrazom vlastitog lica, po mogućnosti sa što manje šminke i mitskih kulisa - kaže Beroš.

Kultura

Kolačići (cookies) pomažu u korištenju ove stranice. Korištenjem pristajete na korištenje kolačića. Saznajte više