Novosti

Kronika

Učili o holokaustu

Osnovka Mirna Kovačić iz Jalžabeta za svoj likovni rad na temu holokausta, pod mentorstvom profesora Milivoja Dretara, dobila je priznanje američkog Instituta za proučavanje Holokausta i ljudskih prava Olga Lengel

Large 4

Likovni rad Mirne Kovačić

Da na mladima svijet ostaje najbolje pokazuje primjer Mirne Kovačić, učenice iz Osnovne škole u Jalžabetu čiji je likovni rad dobio pohvalu američkog Instituta za proučavanje Holokausta i ljudskih prava Olga Lengel (TOLI).

Mirnin rad tematski se odnosi na holokaust, a inspiriran je jednom scenom iz filma "Šindlerova lista". Rad ove vrijedne učenice koja je prethodno prošla radionicu o Holokaustu i upoznala se sa stradanjima Židova u Drugom svjetskom ratu, nastao je pod mentorstvom profesora povijesti Milivoja Dretara. Dretar je zaslužan i za prijavu likovnog rada spomenutom američkom institutu koji se bavi holokaustom te zaštitom ljudskih prava.

- Svake godine novom radionicom učenicima pokušavam pokazati barem dio velike priče o Holokaustu. Nije to lako jer se u jednom satu može doslovno ispričati samo neki fragment te teške povijesne priče. Učenicima je ponuđena mogućnost da pogledaju neki film te da o tome sastave tekst ili nacrtaju crtež. Mirnu je inspirirala djevojčica u crvenom kaputu iz "Šindlerove liste" koju je gledala na Hrvatskoj televiziji. Najbolje likovne radove prijavio sam na Izložbu koju već drugu godinu zaredom organizira američki TOLI, čiji sam polaznik seminara bio pred nekoliko godina. Pohvalili su nas za naš angažman. Mirna će primiti skromnu nagradu i pohvalnicu za sudjelovanje - istaknuo je Dretar.

Potražite Novosti od petka na kioscima.
Informacije o pretplati pronađite ovdje.

Kronika

Kolačići (cookies) pomažu u korištenju ove stranice. Korištenjem pristajete na korištenje kolačića. Saznajte više