Novosti

Društvo

Crna točka povijesti

Međunarodni dan sjećanja na Holokaust obilježen je na mjestu nekadašnjeg ustaškog logora Danica u Koprivnici, a potom je u novootvorenom prostoru budućeg muzeja otvorena izložba "Od Danice do Jasenovca"

Large informator  crna to%c4%8dka povijesti  %c4%87irlica

Cvijeće za žrtve logora

U organizaciji Muzeja grada Koprivnice, Javne ustanove Spomen područje Jasenovac, VSNM-a Koprivničko-križevačke županije, Udruge antifašista grada Koprivnice, Židovske općine Koprivnica te Grada Koprivnice, 27. januara obilježen je Međunarodni dan sjećanja na Holokaust. Program je počeo polaganjem vijenaca te obraćanjem koprivničkog gradonačelnika Mišela Jakšića (SDP).

- Danas se prisjećamo svih žrtava holokausta i svih onih kojih su prošli kroz logor Danica, kao crne točke iz povijesti našeg grada. Moram naglasiti da je tadašnja žrtva bila strašna. Strašna jer se radilo o sustavnoj politici koja je naumila da istrebljuje rase i vjere. Toga se trebamo sa gnušanjem prisjećati uz odavanje dužnog pijeteta nevinim žrtvama - kazao je Jakšić.

Skup se preselio se u novootvoreni prostor budućeg muzeja posvećenog logoru Danica i njegovim žrtvama gdje je priređena izložba "Od Danice do Jasenovca" Đorđa Mihovilovića i Martine Barešić. Uz izložbu, izvedene su recitacije učenika i učenica koprivničkih škola.

- Ovaj logor nalazio se na mjestu bivše tvornice kemijskih proizvoda. Osnovan je 15. travnja 1941. godine, a u narednim mjesecima u Danicu pristižu skupine Srba, Roma i Židova iz raznih dijelova NDH, potom i Hrvata komunista. Od kraja lipnja 1941. krenuli su transporti iz Danice, najprije u gospićki sustav logora na otoku Pagu, zatim u Jastrebarsko te od srpnja do kolovoza u jasenovački sustav logora. Ova izložba je posvećena upravo zatočenicima transportiranima u jasenovački sustav logora, a sastoji se od postojećih popisa žrtava, fotografija, dokumenata i svjedočanstava - rekao je kustos koprivničkog muzeja i historičar Dražen Ernečić.

- Raduje me što su sa nama danas učenici i učenice koprivničkih osnovnih škola i gimnazija - istaknuo je predsjednik koprivničkog antifašističkog udruženja Radovan Prosenjak.

Aneta Vladimirov iz Srpskog narodnog vijeća je naglasila značaj koji Međunarodni dan Holokausta ima za cijeli moderni svijet. Govorila je o mnogim žrtvama Holokausta i genocida čija su imena i prezimena, biste i spomenici krasile do 90-tih mnoge ulice, škole te druge javne prostore i institucije po cijeloj Hrvatskoj. Takođe, sve mjerodavne i širu javnost pozvala je da njeguju kulturu sjećanja, da budu baštinici humanih i civilizovanih ideja antifašizma, mira i demokracije.

Potražite Novosti od petka na kioscima.
Informacije o pretplati pronađite ovdje.

Društvo

Kolačići (cookies) pomažu u korištenju ove stranice. Korištenjem pristajete na korištenje kolačića. Saznajte više